Geurende tuinplanten

Geurende tuinplanten

In de zomer zijn we zo veel mogelijk buiten. Het grote genieten is begonnen. Maak van je tuin een nog fijnere buitenkamer door te kiezen voor tuinplanten die heerlijk geuren. Waarom zou je nog op vakantie gaan? Er zijn planten die geuren bij aanraking, die een zoete walm verspreiden die je op meters afstand ruikt en planten en struiken die je vooral ’s avonds in een heerlijk parfum hullen. Sla nu je slag in ons tuincentrum in Arkel.

Tuinplanten die geuren bij aanraking

Tip: Zet deze langs het tuinpad, op de tuintafel of bij de voor- en achterdeur, dan kun je vaker van de geur genieten wanneer je erlangs loopt of ze even aanraakt.

 • Lavendel, een ideaal struikje om een haagje mee te maken langs een pad, bijvoorbeeld dat naar de voordeur. Bovendien behoudt het in de winter zijn grijsgroene blad. Je kunt de geurige bloempjes ook drogen en in een linnen zakje of een schaaltje doen voor een lekkere lavendelgeur in huis.
 • Pot- of geurgeranium (Pelargonium), verkrijgbaar in alle mogelijke soorten en maten, van de bekende citroengeranium tot de ‘Attar of Roses’, waarvan de bladeren echt naar rozen ruiken als je ze tussen je vingers wrijft. Leuk om een verzameling mee te maken op je balkon- of tuintafel.
 • Dropplant (Agastache), een grote vaste plant waarvan het blad naar anijs ruikt, die lang bloeit en bovendien vlinders aantrekt. 

Tuinplanten die je op meters afstand ruikt

 • Siererwt (Lathyrus), een eenjarige die rijk bloeit in allerlei kleuren, van wit tot bijna zwart, fraai gespikkeld of tweekleurig. Een fragiele klimplant die graag ondersteuning heeft, dus leidt hem tegen de muur, schutting of pergola of drapeer hem over een mooie plantensteun of -piramide.
 • Roos, vooral de ‘ouderwetse’, historische rozen verspreiden een heerlijk parfum, zoals  de Franse rozen (Rosa gallica), muskusrozen (Rosa moschata) en Japanse bottelrozen (Rosa rugosa).
 • Jasmijn, zoals de gewone jasmijn (Jasminum officinale), de sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides) en de boerenjasmijn (Philadelphus microphyllus), die geurende witte bloemen krijgen. Een struik die graag tegen een muur of schutting klimt. 

Tuinplanten die vooral ’s avonds geuren

Tip: Plant deze in de buurt van je slaapkamerraam en het terras

 • Blauweregen (Wisteria), een sterke klimplant met mooie blauwe, witte of roze bloemtrossen die ook overdag geuren, maar ’s avonds is het parfum echt overweldigend
 • Kamperfoelie (Lonicera), deze klimplant begint in de vroege avond heerlijk zoet te geuren, verkrijgbaar met bloemen in alle mogelijke kleuren en afmetingen
 • Damastbloem (Hesperis matronalis), een vaste plant met witte, roze of lila bloemen die ’s nachts nog sterker geuren dan overdag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Buxusmot en andere buxusplagen

De buxusziekte. We zijn er allemaal beducht voor. In Engeland hebben ze er echt veel last van. Monty Don berichtte er ook over in het tv-programma Gardeners’ World en het gelijknamige (tegenwoordig ook in het Nederlands verkrijgbare) tijdschrift. Ook in Nederland en België slaat de buxusziekte toe. Helaas zijn er nog meer plagen waar de klassieke struik door geteisterd wordt, zoals de rupsen van de buxusmot.

Lees meer...
Moestuinklussen in augustus

In de zomer kun je volop groenten, kruiden en fruit oogsten uit eigen tuin en zelfs uit bakken op het (dak)terras of op je balkon. Daarnaast valt er ook genoeg te zaaien, te planten en te snoeien. Ga op een zonnige dag lekker buiten aan de slag en geniet van je eigen verse en gezonde oogst!

Lees meer...
Pas op voor de Japanse duizendknoop

Ach ja, het is duidelijk komkommertijd: de verhalen over de vermaledijde Japanse duizendknoop duiken net als vorige zomer weer op in de media. Toch zit er wel wat in, want de op zich mooie plant is een monsterlijke woekeraar die niet alleen andere planten verdringt, maar ook schade toebrengt aan gebouwen, wegen, bruggen en spoorlijnen. Wat is dit voor plant en wat kun je doen als die in jouw tuin verschijnt?

Lees meer...
Tuintips augustus

Het is nog zomer. Tijd om vakantie te vieren in eigen tuin. Als het bewolkt of minder warmweer is  is kun je tussen het luieren door ook een paar klusjes doen in de tuin, op het balkon of dakterras.

 

Lees meer...

Mis onze nieuwsbrief niet!

Eens in de twee weken versturen wij een nieuwsbrief met de laatste aanbiedingen en workshops.
Meld u nu aan en maak iedere maand kans op een boeket bloemen

Velden met * zijn verplicht.

Openingstijden

 • Maandag
  08:30 - 17:30
 • Dinsdag
  08:30 - 17:30
 • Woensdag
  08:30 - 17:30
 • Donderdag
  08:30 - 20:00
 • Vrijdag
  08:30 - 20:00
 • Zaterdag
  08:30 - 17:00
Toon alle openingstijden

Contact

Geef uw mening en WIN!

Geef uw mening over ons tuincentrum en WIN een cadeaubon t.w.v. € 25,-!