Van de Latijnse benaming van planten leer je een hoop!

Van de Latijnse benaming van planten leer je een hoop!

De winter trekt helaas nog een laatste sprint voordat we straks eindelijk van de lente kunnen genieten en kunnen beginnen met zaaien, planten, wieden, snoeien en mesten. Zet in ieder geval wat bloeiende violen en kerstrozen op de tuin- of terrastafel en fleur het binnenshuis op met cyclamen, primula’s, bakjes narcissen, potjes hyacinten en vazen vol bloesemtakken en tulpen. Daarin heb je nu ruime keuze in ons tuincentrum in Arkel. En doe aan de hand van onderstaande lijst alvast wat handige weetjes op voor komend tuinseizoen.

De plantennamen van Linnaeus

Carl Linnaeus was een Zweedse arts, plantkundige, zoöloog en geoloog. In 1753 publiceerde hij, na een lang verblijf voor studie en onderzoek in Nederland, het boek Species plantarum, dat nu internationaal als standaard voor de benaming van planten geldt. Linnaeus deelde alle planten in geslachten in, op basis van de kenmerken van de bloem en het aantal meeldraden en stampers. Later werden hier ook de kenmerken van andere plantendelen aan toegevoegd, zoals bijvoorbeeld de vorm van de bladeren. Elke soort kreeg behalve een geslachtsnaam ook een soortaanduiding, beide in het Latijn, zoals gebruikelijk was in de wetenschappelijke wereld in die tijd. De eerste letter van de geslachtsnaam is altijd een hoofdletter, de soortaanduiding wordt met kleine letters geschreven. Bijvoorbeeld: Rosa canina (hondsroos). Op de labels in ons tuincentrum zie je vaak ook nog een derde naam staan, dat is de naam van de cultivar. De kweker ervan kiest vaak zelf een mooie en toepasselijke naam voor zijn creatie. Zo vernoemde kweker J. van Zoest clematis ‘Dancing Dorien’ naar zijn dochter.

Weet welke plant je kiest

Tegenwoordig heeft bijna niemand meer Latijn gestudeerd, maar sommige woorden zijn makkelijk te herkennen en als je ze eenmaal kent weet je ook meteen met wat voor plant je in ons tuincentrum in Arkel te maken hebt.

Een leerzaam rijtje:

 • Alba; wit, geeft aan dat een plant, struik of boom wit bloeit
 • Aurea of aureum; komt van het Latijnse woord voor goud (aurum) en geeft aan dat een plant, struik of boom geelgroen blad heeft of geel bloeit
 • Autumnalis; in de herfst bloeiend (denk aan het Engelse woord autumn voor herfst)
 • Compacta; compact
 • Floribunda; met uitbundig veel bloemen
 • Giganteum; reusachtig of gigantisch
 • Longifolius; langbladig (folia betekent bladeren)
 • Maritima; komt van het Latijnse woord voor zee (mare) en geeft aan dat een plant afkomstig is van een kustgebied en dus over het algemeen ook goed gedijt in kustachtige omstandigheden
 • Montana; komt van het Latijnse woord voor berg (mons, denk aan het Franse mont) en geeft aan dat een plant afkomstig is uit de bergen en over het algemeen ook goed gedijt in bergachtige omstandigheden
 • Paniculata; geeft aan dat een plant of struik tros of pluim dragend is
 • Pygmea; klein als een pygmee
 • Reptans; kruipend (wat reptielen ook doen) en geeft dus aan dat het een bodembedekker is
 • Robusta; robuust, stevig
 • Sempervirens; verwijst naar semper (‘altijd’) en viridis (‘groen’) en geeft aan dat een plant, struik of boom bladhoudend of wintergroen is
 • Variegata; betekent letterlijk ‘gevarieerd, afwisselend’ en geeft aan dat een plant, struik of boom bontbladig is

Doe hier je voordeel mee in ons tuincentrum in Arkel!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bomen, struiken, kruiden en bloemen die geluk brengen

We berichtten op deze site al eerder over tuin- en kamerplanten die volgens oud bijgeloof geluk zouden brengen. Er zijn echter ook bomen, struiken, kruiden en bloemen waarmee je jezelf of een ander een portie geluk en voorspoed zou kunnen brengen – of in ieder geval: zou kunnen wensen.

Lees meer...
Planten die geluk brengen op ongelukkige dagen

Deze maand hadden we weer een vrijdag de 13e, in veel landen een dag om beducht te zijn voor ongelukken of slecht nieuws. De Italianen vrezen dan weer vrijdag de 17de, terwijl de Chinezen en Japanners slechte gevoelens hebben bij het getal 4.

Lees meer...
9x mooie laatbloeiers

De zomer loopt op zijn eind en de tuin dut een beetje in. De meeste bloeiende tuinplanten en struiken zijn over hun hoogtepunt heen. Gelukkig zijn er ook veel planten en struiken die lang en laat bloeien, tot diep in de herfst.

Lees meer...
15 tuintips voor september

Het eind van de zomer is alweer in zicht. Wie weet krijgen we een mooie, lange nazomer… Wat de weergoden ook voor ons in petto hebben: er zijn genoeg klussen en klusjes te doen om nog tot diep in het seizoen én komend voorjaar van een fleurige tuin, mooi balkon en terras – en het buitenleven – te kunnen genieten.

Lees meer...
Contact

Contact

___________________________

Tuincentrum Sterk
Vlietskade 1074
4241 WC Arkel

0183 622 941
[email protected]

___________________________

Openingstijden

 Maandag  08:30 - 17.30 uur
 Dinsdag  08.30 - 17.30 uur 
 Woensdag  08.30 - 17.30 uur
 Donderdag  08.30 - 20.00 uur
 Vrijdag  08.30 - 20.00 uur
 Zaterdag  08.30 - 17.00 uur
 Zondag  Gesloten