Snoeien in maart

Snoeien in maart

Afhankelijk van het weer kun je in maart flink de snoeischaar in de tuin zetten en de winter wegknippen. Maar doe dit niet als het vriest of er nog strenge vorst wordt verwacht. Geduld is dan een schone zaak. Veel rozen, struiken en vaste planten knappen op van een goede snoeibeurt in maart, zeker wanneer je ze meteen wat compost of speciale mest geeft.   

Rozen snoeien

Snoei alle stam-, klim- en struikrozen, met uitzondering van de rozen die eenmalig bloeien, met een rijke bloei in mei-juni. Snoei de takken terug tot 10 tot 15 centimeter boven de grond (of het entpunt van een stamroos) en dan zo’n centimeter boven een naar buiten gericht oog (zo’n uitstekend puntje). Dit oog zal snel uitlopen en een nieuwe tak vormen. Snoei alle iele, dunne takjes weg, want die zullen geen bloemknoppen vormen. Bij een klimroos knip je alle zijtakken terug tot op circa 5 centimeter van de hoofdtak en laat ook hier altijd een oog aan de zijtak zitten.

NB Maart is ook een goede maand om rozen te planten!

Laatbloeiende clematis

Er zijn clematissen die nu al knoppen hebben die op springen staan, dus die laat je ongemoeid. Maar alle bosranken die in de zomer bloeien, zoals de Clematis viticella en Clematis orientalis, kun je nu terugsnoeien tot zo’n 30 centimeter boven de grond, vlak boven een paar bladknopjes.​

Lavendel, salie, kerrieplant en heiligenbloem

Deze kruidachtige gewassen zijn vorstgevoelig, dus snoei ze als er echt nog maar weinig kans op strenge nachtvorst is. Snoei ze lichtjes in vorm en nooit tot op het kale hout, want dan lopen ze meestal niet meer uit. De heiligenbloem (Santolina) kun je iets verder inkorten; met ongeveer een derde.

Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en hortensia ‘Annabelle’

Deze kun je nu diep terugsnoeien tot zo’n 25 centimeter boven de grond, want deze hortensia’s bloeien op het nieuwe hout. Zakte de ‘Annabelle’ afgelopen jaar wel erg diep tot op de grond door het gewicht van de enorme witte bloemen? Snoei hem dan iets minder ver terug. Dan vormt de struik iets kleinere bloemen en stevigere takken. 

Vlinderstruik (Buddleja)

Wees niet kleinzerig en knip alle takken terug tot op kniehoogte of ongeveer 50 centimeter, boven twee bladparen, want de struik bloeit op het nieuwe hout.

Klimop, coniferen en taxushagen

Klimop en coniferen kun je nu fatsoeneren door uitstekende ranken en takken af te knippen. Een verouderde taxushaag kun je flink terugsnoeien, zelfs tot op het kale hout. Gebruik voor dikkere takken een takkenschaar of een snoeizaag. Een jonge haag snoei je lichtjes in vorm. Snoei een taxushaag altijd van beide zijden licht taps toelopend naar boven, zodat alle takken – de iets breder gelaten, onderste incluis – genoeg zonlicht vangen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tuinklussen voor de langste dag

Op 21 juni is het officieel zomer! Op de langste dag van het jaar heb je vast wel tijd voor een paar tuinklussen. Duik de laatste lentedagen of de eerste zomerdagen ook nog even met een snoeischaar de tuin in. Dan ga je gegarandeerd een lange, fleurige zomer met een fijn vakantiegevoel thuis tegemoet.

Lees meer...
Top 10 geurende tuinplanten

Heerlijk, het is bijna zomer! We gaan weer zoveel mogelijk buiten genieten – van de stralende zon, de kleurrijke bloemen, het vele groen, de zoemende bijen, vrolijke vlinders en badderende vogels.

Lees meer...
Rozen en pioenrozen kiezen en verzorgen

In juni bloeien de rozen en pioenrozen in volle glorie. Ze zijn er in alle mogelijke soorten en met allerlei bloemen in tal van kleuren, die ook nog eens een heerlijke geur kunnen verspreiden. Rozen mogen eigenlijk in geen enkele tuin ontbreken.

Lees meer...
Courgettes, pompoenen en komkommers zaaien

In een mooie moestuin of een eetbare siertuin mogen ze eigenlijk niet ontbreken: courgettes, pompoenen en komkommers.

Lees meer...
Contact

Contact

___________________________

Tuincentrum Sterk
Vlietskade 1074
4241 WC Arkel

0183 622 941
[email protected]

___________________________

Openingstijden

 Maandag  08:30 - 17.30 uur
 Dinsdag  08.30 - 17.30 uur 
 Woensdag  08.30 - 17.30 uur
 Donderdag  08.30 - 20.00 uur
 Vrijdag  08.30 - 20.00 uur
 Zaterdag  08.30 - 17.00 uur
 Zondag  Gesloten