Grote herfstopruiming

Grote herfstopruiming

Waarom zou je alleen in de lente grote schoonmaak houden? Ook de herfst is er een prima periode voor, zowel in huis als in de tuin. Zomerse kleuren maken plaats voor vlammende herfsttinten. Warme kleuren, materialen en sfeerlicht maken de komende donkere maanden een stuk aangenamer.

Verwijder afgevallen bladeren

Verwijder blad uit de vijver en laat het een dag aan de rand van de vijver liggen, zodat kleine waterdieren en insecten de kans krijgen weer in de vijver te kruipen. Span eventueel een fijn net over de vijver om het blad uit het water te houden. Verwijder ook blad van het gazon en terras en uit de dakgoten. Gebruik het als mulchlaag in de border of maak er vruchtbare compost van.

Verwijder waterschalen, plantensteunen, potten en kuipen

Vocht en vorst vormen voor de meeste potplanten een slechte combinatie. Verwijder daarom alle waterschalen, behalve bij planten die graag in vochtige grond staan, zoals hortensia’s en hosta’s. Verwijder ook steunen en stokken bij planten die (bijna) afgestorven zijn. Knip lelijke plantdelen weg, maar laat dorre of bruine planten met mooie silhouetten, zoals siergrassen, zonnekruid (Helenium), hortensia’s, sedums, gewoon staan. Ze zorgen in de winter nog voor een aantrekkelijk plaatje, bieden voeding en bescherming aan insecten en kleine dieren, en de uitgebloeide bloemhoofden beschermen nieuwe knoppen tegen de vorst. Maak bakken en potten met uitgebloeid zomers perkgoed leeg en schoon en berg ze op in de garage of schuur. Houd vorstgevoelige kuipplanten in de gaten. Zet ze alvast op een beschutte plek en bescherm ze bij strenge, aanhoudende vorst met vliesdoek of noppenfolie of plaats ze in de garage of schuur.

Maak tuingereedschap en tuinmeubels schoon en berg ze netjes op

De tijd waarin we nog veel buiten kunnen werken of luieren is voorbij. Houten tuinmeubels maak je schoon met groene zeep en een harde borstel. Zet ze indien mogelijk in de schuur of garage of dek ze af met (zeil)doek. Spoel tuingereedschap goed af, eventueel met wat afwasmiddel of wasbenzine, en droog het zorgvuldig met een doek. Of verwijder grond en andere ongerechtigheden met een harde borstel. Verwijder eventuele roestplekken met schuurpapier. Wrijf het gereedschap vervolgens in met een beetje olie of spuit het in met een siliconenspray. Hang of leg het op een droge plek in de schuur of garage. De tuinslang hebben we ook niet meer nodig. Sluit de buitenkraan af en hang de tuinslang netjes tegen de muur of in de schuur of garage.

Bind klimplanten aan

Veel klimplanten, zoals clematis, klimrozen en kamperfoelie, hebben lange scheuten gevormd. Bind deze goed vast tegen muur, schutting of pergola, om te voorkomen dat ze tijdens een herfst- of winterstorm afbreken.

Creëer sfeer

Vrolijk huis en tuin op met bloeiende planten of wintergroene planten met kleurige bessen. Zet potten en bakken met Skimmia, winterviolen, heide, kerstrozen (Helleborus), bergthee (Gaultheria) en parelbes (Pernetty) op de tuin- of balkontafel en bij de voordeur. Een grote pompoen, verschillende kalebassen of mini-sierfruit fleuren de boel verder op, net zoals lantaarns of windlichten met kaarsen, snoeren led-verlichting of een vuurkorf met Zweedse fakkel. Binnen creëer je makkelijk meer sfeer met een grote bladplant, bloeiende kalanchoës of begonias, wat hangplanten of een vaas gevuld met amaryllissen of chrysanten. Je kunt nu eveneens weer volop amarylissen in pot kopen. Ook (geur)kaarsen mogen niet ontbreken. Je hebt ruime keuze in ons tuincentrum in Arkel.

Geniet van de herfst!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bomen, struiken, kruiden en bloemen die geluk brengen

We berichtten op deze site al eerder over tuin- en kamerplanten die volgens oud bijgeloof geluk zouden brengen. Er zijn echter ook bomen, struiken, kruiden en bloemen waarmee je jezelf of een ander een portie geluk en voorspoed zou kunnen brengen – of in ieder geval: zou kunnen wensen.

Lees meer...
Planten die geluk brengen op ongelukkige dagen

Deze maand hadden we weer een vrijdag de 13e, in veel landen een dag om beducht te zijn voor ongelukken of slecht nieuws. De Italianen vrezen dan weer vrijdag de 17de, terwijl de Chinezen en Japanners slechte gevoelens hebben bij het getal 4.

Lees meer...
9x mooie laatbloeiers

De zomer loopt op zijn eind en de tuin dut een beetje in. De meeste bloeiende tuinplanten en struiken zijn over hun hoogtepunt heen. Gelukkig zijn er ook veel planten en struiken die lang en laat bloeien, tot diep in de herfst.

Lees meer...
15 tuintips voor september

Het eind van de zomer is alweer in zicht. Wie weet krijgen we een mooie, lange nazomer… Wat de weergoden ook voor ons in petto hebben: er zijn genoeg klussen en klusjes te doen om nog tot diep in het seizoen én komend voorjaar van een fleurige tuin, mooi balkon en terras – en het buitenleven – te kunnen genieten.

Lees meer...
Contact

Contact

___________________________

Tuincentrum Sterk
Vlietskade 1074
4241 WC Arkel

0183 622 941
[email protected]

___________________________

Openingstijden

 Maandag  08:30 - 17.30 uur
 Dinsdag  08.30 - 17.30 uur 
 Woensdag  08.30 - 17.30 uur
 Donderdag  08.30 - 20.00 uur
 Vrijdag  08.30 - 20.00 uur
 Zaterdag  08.30 - 17.00 uur
 Zondag  Gesloten