IJsjes uit eigen tuin

IJsjes uit eigen tuin

Iedereen is tegenwoordig aan het moestuinieren. Dat kan ook makkelijk, zelfs al heb je alleen maar een paar potten in de vensterbank, op het terras of het balkon. Niets fijner dan altijd onbespoten groenten, kruiden en fruit bij de hand te hebben en ze kakelvers te kunnen gebruiken in de maaltijd, thee of een toetje. Nu het hoogzomer is en de temperatuur nog flink kan oplopen, geeft ons tuincentrum in Arkel je graag een paar tips voor het maken van verfrissende ijsjes en sorbets met ingrediënten uit eigen tuin – of van eigen balkon. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, van ijs met rode peper tot een sorbet met witte druiven en munt.

Lekkere, gezonde ijsjes en sorbets

IJs is niet alleen heerlijk verfrissend in de zomer, veel mensen smullen er het hele jaar door van. Zelf ijs maken lijkt misschien gedoe, maar dat valt reuze mee, zeker wanneer je een (kleine) ijsmachine hebt. Voor het maken van een lichte, frisse sorbet zonder zuivelproducten heb je alleen een blender en een vriesvak nodig. Plus allerhande zelfgekweekte vruchten, bloemen en kruiden binnen handbereik.

Voor het maken van gezond, caloriearm ijs kun je experimenteren met kwark, yoghurt en sojapudding. (Slag)room en boter zijn alleen nodig voor langer houd- en opschepbaar ijs. Voor vers gemaakt ijs dat je dezelfde dag nog opeet is dat niet nodig. Suiker hoef je ook niet toe te voegen. Gebruik de natuurlijke zoetstoffen van vruchten en vervang de suiker eventueel door honing, siroop of fijngesneden blaadjes van roomse kervel of stevia.

Smaken en kleuren combineren

Afhankelijk van wat je in je tuin of op je balkon hebt groeien kun je denken aan prachtig rood frambozen- of aardbeienijs, paars bramenijs of groen ijs van citroenmelisse, munt en witte druiven. Blendeer de schoongewassen en ontpitte vruchten in de keukenmachine en zeef indien nodig het mengsel om de laatste pitten of kleine pitjes te verwijderen. Wanneer de substantie te vloeibaar is kun je appel, banaan, yoghurt of kwark voor meer structuur toevoegen.

Je kunt ook eetbare, kleurige bloemen in je ijs verwerken, zoals de blauwe bloempjes van maartse viooltjes, komkommerkruid of korenbloemen, de gele of oranje bloemen van Oost-Indische kers, rozenblaadjes, lavendel- en saliebloemen. Verwijder alle steeltjes en spoel de bloemen eerst goed schoon. Laat eerst kwark of yoghurt met eventueel een eetlepel (bloemen)honing of siroop een kwartier in de ijsmachine ronddraaien, voeg dan de bloemen toe en na nog een kwartiertje draaien kun je lekker en gezond smikkelen en smullen. Sommige ijsmachines zorgen er zelfs voor dat je er al na 20 in plaats van 30 minuten van kunt genieten. Of plaats je ijs- of sorbetmix in een schone, plastic, platte, afsluitbare bak in de vriezer. Roer het met een garde of spatel om het half uur om tot het hard en dik genoeg is. Dit duurt drie tot vier uur. Het bevriezen van de sorbet gaat sneller als je het mengel uitsmeert over een plaat of vorm bekleed met bakpapier. Je kunt je ijs of sorbet dan nog versieren én extra smaak geven met eetbare bloemblaadjes, verse vruchten of fijngesneden kruiden als munt, basilicum of citroenmelisse.

Richtlijnen benodigde hoeveelheden

Voor een sorbet voor vier personen heb je vruchtenpuree van circa 500 gram nodig, naar smaak aangevuld met 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel (bloemen)honing of ahorn-, agave- of cassissiroop, een kleine lepel fijngesneden roomse kervel of stevia en een snufje zout of peper. 

Voor het maken van ijs gebruik je naar smaak dezelfde of de gehalveerde hoeveelheid yoghurt, kwark of sojapudding als de hoeveelheid fruit die je tot je beschikking hebt. Gebruik voor vier personen minstens 400 gram fruit.

Meer informatie en inspiratie over het maken van ijs, sorbets en ijslollies met ingrediënten uit eigen tuin? Er zijn over dit onderwerp twee leuke boeken uitgegeven, respectievelijk geschreven door Peter Bauwens en Modeste Herwig.

Namens het hele team van ons tuincentrum in Arkel: een smakelijke zomer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

9x mooie laatbloeiers

De zomer loopt op zijn eind en de tuin dut een beetje in. De meeste bloeiende tuinplanten en struiken zijn over hun hoogtepunt heen. Gelukkig zijn er ook veel planten en struiken die lang en laat bloeien, tot diep in de herfst.

Lees meer...
15 tuintips voor september

Het eind van de zomer is alweer in zicht. Wie weet krijgen we een mooie, lange nazomer… Wat de weergoden ook voor ons in petto hebben: er zijn genoeg klussen en klusjes te doen om nog tot diep in het seizoen én komend voorjaar van een fleurige tuin, mooi balkon en terras – en het buitenleven – te kunnen genieten.

Lees meer...
Uitverkoop woonaccessoires. 50% korting

Om plaats te maken voor de nieuwe najaarscollectie hebben we in  onze winkel  diverse woonaccessoires in de uitverkoop. 50% korting op o.a.  vazen, schelpen, windlichten, lantaarns, zijde bloemen  en andere decoratie. Kom dus snel bij ons langs en scoor bij ons nog wat mooie woondecoratie! 

 

Lees meer...
De toorts is een topplant voor in de border

Er is niets mooiers dan een weelderige, lang bloeiende border. Met een paar simpele trucs krijg je dat voor elkaar. Om er lang van te kunnen genieten is het slim ook voorjaars- en zomerbollen, eenjarigen, siergrassen en wintergroene planten of struiken in de border te planten.

Lees meer...
Contact

Contact

___________________________

Tuincentrum Sterk
Vlietskade 1074
4241 WC Arkel

0183 622 941
[email protected]

___________________________

Openingstijden

 Maandag  08:30 - 17.30 uur
 Dinsdag  08.30 - 17.30 uur 
 Woensdag  08.30 - 17.30 uur
 Donderdag  08.30 - 20.00 uur
 Vrijdag  08.30 - 20.00 uur
 Zaterdag  08.30 - 17.00 uur
 Zondag  Gesloten