top of page

Tuinkalender juniDe maand juni is een cruciale tijd voor tuinliefhebbers! Het weer wordt warmer, de dagen zijn langer en je tuin komt tot volle bloei. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, er zijn enkele essentiële tuintaken om je tuin gezond en productief te houden!


1. Watermanagement

Water is essentieel, vooral in de warmere maanden. Hier zijn enkele tips voor efficiënt watergebruik:

 • Regenwateropvang: Installeer een regenton om regenwater op te vangen en te gebruiken voor je planten. Dit bespaart kostbaar drinkwater en is beter voor de planten. Het weer in juni kan onvoorspelbaar zijn. Heel warme dagen, afgewisseld door donderwolken, buien of zelfs hagel. Maak goed gebruik van de momenten dat het regent.

 • Vroeg in de ochtend water geven: Geef je planten vroeg in de ochtend water om verdamping te minimaliseren en de wortels voldoende vocht te geven voordat de hitte van de dag begint.

 • Bedekking van de bodem: Plant bodembedekkende vaste planten aan, zoals Ooievaarsbek (Geranium), om de afwatering te verbeteren en het verschralen van de toplaag te voorkomen.2. Bemesting

Voor een weelderige tuin is de juiste bemesting cruciaal:

 • Organische meststoffen: Gebruik een universele, organische mest of andere organische meststoffen, zoals Lavameel om de bodem te voeden zonder synthetische chemicaliën. Dit zal de opbrengst van fruit verhogen en de groei en bloei van de planten stimuleren. Bemest ook alle potten en bakken een tweede keer.3. Onkruidbeheer

Onkruid kan snel uit de hand lopen in juni:

 • Handmatig wieden: Trek onkruid met de hand uit. Effectief voor straatwerk is kokend water te gieten.

 • Bodembedekkers aanplanten: Het aanplanten van bodembedekkers zal de groei van ongewenste kruidgroei in je tuin inperken. Kom naar het tuincentrum in Arkel voor advies over welke bodembedekkers goed zullen gedijen in je tuin.

 • Stimuleren van de bloei: Om de aanmaak van bloemen te stimuleren verwijder je ook uitgebloeide bloemen. Zo geniet je lekker lang van het bloeiseizoen. Sommige planten — zoals Salvia nemerosa-soorten — kun je nu terugsnoeien. Zo loopt de plant opnieuw uit en gaat deze een tweede keer bloeien.

4. Plagen en Ziekten

Houd je tuin gezond door plagen en ziekten te beheersen:

 • Natuurlijke vijanden: Bevorder de aanwezigheid van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. De larven van Lieveheersbeestjes zijn dol op luis. Met een aantal warme dagen komen de luizen in de roos (rozen zijn erg luis-gevoelig). Met de Natuurlijke Vijanden van Ecostyle (op bestelling in onze winkel verkrijgbaar en bij je thuisbezorgd middels brievenbuspost), voorkom of genees je dus plagen in de tuin.

 • Biologische bestrijdingsmiddelen: Gebruik milieuvriendelijke producten zoals karnemelk of kruidengier om schimmels zoals Meeldauw te bestrijden.


5. Oogsten

Sommige gewassen zijn klaar om geoogst te worden in juni:

 • Vroeg oogsten: Pluk rijpe vruchten en groenten om de plant te ontlasten en nieuwe groei te bevorderen.

 • Bewaren en delen: Deel je overvloedige oogst met buren of conserveer ze voor later gebruik.


Met deze tuin to-do's in juni, zorg je ervoor dat je tuin gezond en productief blijft. Zo haal je er het maximale uit! Maar bovenal: geniet van de prachtige zomerse groei en van de oogst van je inspanningen!


Komentar


bottom of page