Oktober - Tuinkalender

Dat het donkerder wordt buiten en misschien wat vochtiger, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat we alleen maar binnen hoeven blijven zitten. Oktober staat in het teken van: top-tips voor tuinieren in het najaar. De hele maand zullen we leuke en praktische tips & tricks delen voor een mooi najaar in de tuin.


De tuin, het terras of balkon is eigenlijk een heel leuk uitstapje, dat alles behalve saai, nat en koud hoeft te zijn. Maak het gezellig met lampjes, trek een warme trui aan, warme kop thee of koffie erbij, klinkt goed, toch?


Inplanten en verplanten Het najaar is de perfecte tijd om in te planten en te verplanten. De bodem is nog warm van de zomerzon en het is lekker vochtig waardoor vaste planten, haagplanten, heesters(struiken) en bomen goed kunnen wortelen. Een gezond wortelstelsel is van belang voor een goede weerstand van de plant. Een plant die in het najaar is ingeplant is dus bestendiger en heeft de neiging om in het voorjaar eerder en voller te bloeien.


Jaarrond een mooie tuin

Een mooi winterbeeld in de tuin, het terras, of balkon? Dat kan met een slim beplantingsplan! Combineer vaste planten met een mooi winterbeeld met grassen, groenblijvende of zelfs winterbloeiende planten. Grassen als bijvoorbeeld Panicum, Miscanthus en Calamagrostis zorgen voor een ontspannen geluid in de tuin en drogen naar de winter toe langzaam in. Je hebt er dus jaarrond plezier van! Kleurrijke vaste planten als Echinacea, Phlomis, Eupatorium, Rudbeckia Achillea en Erygnium verkleuren langzaam maar zeker richting het najaar; wat overblijft is een mooie compositie van verschillende vormen. Aardse tinten gaan de boventoon voeren; een soort droogboeket in de tuin! Advies nodig over de beplanting in de tuin, het terras of balkon? Onze ontwerpers maken de mooiste plannetjes! Neem gerust contact met ons op.


Zo zorg je voor een glooiend gazon

Een glooiend groen gazon, ook in het najaar en de winter? Zaai kale of versleten plekken nu in. Hark de bladeren regelmatig van het gazon (zodat het gras fotosynthese kan blijven bedrijven en mooi groen blijft. De afgevallen bladeren kunnen terechtkomen op de composthoop of gebruik ze in de border, als afdekmateriaal voor vorstgevoelige planten.) Strooi kalk (maakt de bodem minder zuur, stimuleert de groei van het gras en remt de groei van mos). Liever een nieuw gazon leggen? Dat kan tot eind oktober. Bestel de graszoden eenvoudig online!


Bloembollen!

Zie je het al voor je? Het moment na een lange periode van kou en kale takken. Niets vrolijkers dan het zien van de eerste krokussen, klokjes en druifjes. Kijk vooruit en plant voorjaarsbollen. Dat kan vanaf september tot eind november en overal: in het gazon, onder bladverliezende struiken en bomen, in de border en in potten. Sla nu je slag in ons tuincentrum, want voordat je het weet zijn de voorjaarsbloeiers alweer uitverkocht.

Tijd met de kids Leuk om samen met de kids in de herfstvakantie te doen: maak een fleurige herfsttafel vol bakken en potten vol winterviolen, Physalis (lampionplantjes) en Erica, Calluna (Heideplantjes). Laat ze ook kastanjes en mooi verkleurd herfstblad verzamelen die ze los of op een mooie schaal op de tuin-, terras- of balkontafel kunnen leggen. Een aantal (sier)pompoenen en -kalebassen maken het plaatje compleet.


Benodigdheden

 • Kastanjes

 • Lampionnen van de Physalis (Lampionnenplantje)

 • Zinken emmers of schalen

 • Violen

 • Sierpompoenen of kalebassen

 • Winterviolen

 • Heideplantjes als Erica

Tuinieren is vooruitkijken

Plant rozen met kale wortels, (bessen)struiken en struiken die in de winter of het vroege voorjaar bloeien, zoals de toverhazelaar en winterjasmijn. Wil je in het voorjaar kunnen genieten van bloesem? Plant dan een sierkers of sierappel.

Een gezonde tuin

Een gezonde bodem en meer biodiversiteit in de tuin? Het zijn de kleine dingen die tellen. Insecten zorgen voor een gezonde bodem en leveren voedsel aan vogels. Laat eens een hoopje snoeisel van de laatste snoeibeurt liggen, verdeel de bladeren (die je van het gazon haalt) tussen de planten in de border. Hang een insectenhotel op of stapel her-en-der wat houten blokken of stenen op. Lees meer over wat insecten voor jouw tuin kunnen betekenen (en andersom) op https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/wat-kan-jij-doen-voor-insecten

Fleur het op! Fleur een lege hoek of tafel op met mooie bakken, emmers en manden vol met vrolijke bloeiers. We hebben een aantal echt goede bloemisten in ons team dat meerdere keren per week vers opgemaakte bloemstukken maakt. Dat doen we in verschillende stijlen zodat er altijd wel iets moois tussen zit. Liever iets op maat om bijvoorbeeld als cadeau te geven en thuis te laten bezorgen? Dat kan! Neem contact met ons op over de mogelijkheden.

Snelle snacks voor snelle vogels.

Zo leuk om naar te kijken! Op ons tuincentrum hebben we diverse type voederbakjes en vogelvoer van de Vogelbescherming. Vind ze hier:


Opruimbui? In een opruim- en schoonmaakbui? Maak een eventuele kas schoon en ruim de schuur, het tuinhuisje of de garage op. Het is immers bijna tijd de tuinmeubelen, vorstgevoelige ornamenten en waterschaaltjes onder potten en bakken weer op te bergen en om ruimte te maken voor de overwintering van vorstgevoelige kuipplanten. Verwijder afgevallen blad uit de vijver en span een net over de vijver om het blad op te vangen. Nog een handige tip: controleer meteen ook of je tuingereedschap schoon en scherp is. Verwijder afgevallen blad uit de vijver en span een net over de vijver om het blad op te vangen.


Benodigdheden

 • Bezem

 • Emmer, borstel en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddel

 • Felco snoeischaar

 • Felco snoeischaar slijpsteen

 • Hark


Wie zaait, die oogst. In de moestuin, maar ook in potten en bakken, kun je nu knoflook en uien planten en rucola en mosterd zaaien. Zaai ook zogeheten ‘koudekiemers’; deze ontkiemen na een koude winterperiode. Denk aan akelei, gentiaan, siererwt (Lathyrus) en wildemanskruid (Pulsatilla).

Wat andere zaakjes Rooi uitgebloeide bol- en knolgewassen, zoals dahlia’s, knolbegonia’s en gladiolen na de eerste nachtvorst, als het blad zwart begint te worden. Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk aarde van de bollen en knollen en hun wortels en bewaar de bollen en knollen op een koele, maar vorstvrije en droge plek.

Vorstgevoelige planten November is in zicht en het wordt kouder. Bedek de border met afgevallen bladeren, of als je niet genoeg organisch materiaal hebt; gebruik compost of mulch. Haal vorstgevoelige kuipplanten naar binnen en gebruik als het echt kouder wordt vliesdoeken. Deze handige doeken isoleren en zijn licht van gewicht waardoor ze de planten niet beschadigen.

Een groene tuin voor betere afwatering

Last van wateroverlast? Een groene tuin verbetert de afwatering. Plant een boom (die nemen veel water op) of creëer met mooie groenblijvende en bodembedekkende planten een beschermende bodemlaag die er voor zorgt dat 1. je bodem jaarrond lekker groen blijft 2. het water beter wordt opgenomen 3. de grond niet wegspoelt (zodat de wortels van de planten in je tuin niet bloot komen te liggen; ook handig in de zomer als de hete zon op je tuin komt te staan). Groenblijvende bodembedekkers die wij in ons basisassortiment hebben zijn onder andere: Campanula Poscharskyana (Klokjesbloem), Vinca Minor (Maagdenpalm), Geranium Macrorrhizum (Ooievaarsbek) en Ajuga reptans (Kruipend zenegroen). Overtollig water opvangen? We hebben weer een aantal handige regentonnen staan!Wil je tips en tricks voor het creëren van een groenere tuin? Het najaar is een perfect moment om een mooi en slim ontwerp te maken en de inplant te realiseren. Neem contact op of wees welkom op ons tuincentrum.

Kale wortel

Hagen en bomen zijn vanaf de eerste week van november verkrijgbaar met kale wortel of kluit. De plant zet haar sapstromen dicht, waardoor zij met kluit en al gerooid kan worden; dit scheelt tijd en dus geld (want de plant hoeft niet te worden opgekweekt in een pot). Top tip voor de portemonnee dus! Op zoek naar een goede haag? Neem dan contact met ons op.

Dat waren ze! Onze top tips voor tuinieren in het najaar. Geniet van de frisse lucht, geniet van de herfst! Duik de tuin in, maak het gezellig en comfortabel. Zet een vuurschaal neer, hang lampjes op (nu jaarrond bij ons te verkrijgen!), relaxen in een dikke trui met een dik boek. Of steek de handen uit de mouwen en verplaats je work-out naar de tuin, het terras of balkon. Heerlijk toch, die seizoenen! Heb je vragen of suggesties voor een volgende lijst met top-tips? Laat het ons weten!