top of page

September - Tuinkalender
Sterk-Tuincentrum-Boom-Tuintips-Tuinkalender
September: plant een boom!


September is een fantastische tuinmaand! Op zonnige nazomerdagen of frisse heldere ochtenden kun je aan de slag met onze handige tuintips voor september, geschreven zodat jij nog meer kan genieten van een mooie septembermaand in de tuin.Dé aanplantmaand


Tijd om

 • Je beplantingsplan te herzien.

 • Voorjaarsbollen te zetten

 • Een mooie boom of grote heester te planten

 • Planten te verplanten

 • Vaste planten: orde op zaken te stellen

 • De tuin op te fleuren: mooie bakken met groenblijvende planten of kleurrijke bloeiers zoals violen!

 • Het gazon te inspecteren

 • Ziektes en schimmels te voorkomen

 • Planten in potten en bakken te verzorgenTuinontwerp-beplanting-tuincentrum-sterk-sterk-plantwerk-groencentrum-tuincentrum
Optimaliseer je beplantingsplan

Optimaliseer je beplantingsplan


Optimaliseer je tuinleven en duik met een notitieboek te tuin in. Wat vond je dit jaar mooi aan de tuin en wat kan nog mooier? Wat heeft je verbaasd? Kijk naar hoogtes, kleur, contrast en vorm van de bladeren en takken. Welke aanpassing zou je nog willen doen? Wil je bepaalde planten vervangen omdat je het kleurenschema nog wat wilt verbeteren? Is er jaarrond voldoende te zien en te beleven in de tuin?

Bloembollen


De bollen van de Bloemoloog zijn wonderschoon én komen van een schone bloembollenteelt waarbij geen gif en chemische middelen worden gebruikt. Zo blijven de bodem, het water én de bollen vrij van chemicaliën en kun je rustig genieten van een bloemenzee in eigen tuin. Én je hebt er lekker lang plezier van: veel van de bloembollen vermeerderen zich vanzelf. Van Alliums tot Tulipa, en van Muscari tot de Narcis je vind alle bloembollen in onze winkel of in onze webshop.

Aanplant van bomen en heesters


Wil je een boom of een heester (struik) planten in je tuin? Dan is september een goede maand om dat te doen. Wil je advies over welke boom of struik goed in je tuin past? Neem gerust contact met ons op.


De voordelen van een groene tuin:

 • Bedek die bodem met groen en verbeter de afwatering (bij extreme regenval) en een hoog grondwaterpeil.

 • Een groen en slim tuinontwerp is onderhoudsvriendelijk, bespaart water en verlengt de levensduur van je planten. De juiste selectie van planten en een goed tuinadvies draagt daar aan bij.

 • Zorgt voor verkoeling tijdens hete zomers en zuivert de lucht.

 • Plek voor biodiversiteit: ruimte voor vogels in de tuin, insecten, bijen en vlinders

 • Gezonde bodemleven. Een groene tuin lokt handige bodembeestjes naar je tuin. Deze natuurlijke hulpbronnen dragen bij aan de kwaliteit van de bodem.

 • Een groene tuin verhoogt de waarde van het huis

 • Fleurt de boel op! Een groene tuin is een fijne plek om samen te komen met vrienden en familie: maak het gezellig.


Er zijn ook veel bomen en grote struiken die in een pot of boomkuip kunnen worden gehouden. Vaak wordt deze boomkuip geleverd bij de boom en hoef je dus geen extra pot of bak aan te schaffen. De boomkuipen zijn ook los te verkrijgen, in verschillende maten. Uiteraard is de juiste selectie voor een mooie pot, bak of kuip belangrijk. Ga je voor effen, gemeleerd, strak of juist landelijk? In onze winkel voorzien we je graag van de juiste potten voor je plant.


Verplanten


In het begin van het voorjaar en de herfst zijn goede tijden om te planten én te verplanten. Dit heeft te maken met de temperatuur van de bodem en de aanwezigheid van water. De bodem is relatief warm en de wortels kunnen zich nu goed ontwikkelen waardoor ze een vliegende start hebben in het voorjaar.

Foto links: Agastache nu

Foto rechts: Agastache straks (winterbeeld)Vaste planten: planten, snoeien of laten staan?


Vaste planten zijn planten die in de winter verwelken, soms afsterven en verdwijnen onder de grond, om het volgende jaar uitbundiger en groter terug te komen. Vaste planten vormen een perfect palet om mooie beplantingsplannen mee te maken. In onze winkel hebben we een mooie aanbieding lopen 5 vaste planten voor 17,50!


Houd je van een strakke, nette en groene tuin?

Snoei vaste planten terug zodat de groenblijvende heesters, hagen en bomen de boventoon voeren. Vegen zul je geregeld doen in de komende maand. Wil je extra kleur en visuele waarde toevoegen aan je tuin: denk eens aan wintergroene heesters, zoals de Hebe, Skimmia en Leucothoe. Of aan vaste planten die juist in het najaar en de wintermaanden bloeien zoals de Helleborus.

Tip: overweeg het snoeiafval te composteren of de afgeknipte grassen in te zetten als natuurlijke bodembedekking van de tuin. Een stapeltje afgeknipte grassen (let wel op ziektes) dient ook perfect als herberg voor insecten die op zoek zullen gaan naar een plekje om te overwinteren.


Houd je van wat weelderig en natuurlijker geheel?

Laat vaste planten en grassen eens staan. Veel vaste planten, zoals de Echinacae, Rudbeckia, drogen mooi in en geven een bijzonder winterbeeld. Ook grassen geven veel dynamiek en visuele waarde aan de tuin. Wil je de boel wél een beetje opgeruimd en georganiseerd houden? Steek de randen van borders strak af en zorg dat overtollig blad uit de tuin is. Vegen is een heerlijk klusje om tussendoor even te doen om je hoofd leeg te maken.


Wil je in één keer een beplantingsplan voor jouw tuin?

We hebben al vanaf 2m handige plantpakketten waarmee je eenvoudig en snel je beplantingsplan voor je tuin hebt. Uiteraard houden we rekening met de ligging, bodem en je persoonlijke voorkeur voor kleur.


Fleur het op!


Voor extra visuele waarde in het najaar denk je bijvoorbeeld aan een grote mand vol mooie grassen, zoals bijvoorbeeld de Miscanthus. Dit gras heeft een prachtig winterbeeld.


Leuk voor bijvoorbeeld op de buitentafel: een mooie grote zinken schaal vol violen.


Combineer ook mooie bakken of potten met wintergroene / groenblijvende en najaarsbloeiers, grassen of vaste planten. We helpen graag met het samenstellen van een mooie combinatie én planten het graag voor je in. Pssst: dat is gewoon service hoor!
Gazon

 • Maai minder vaak

 • Bemest voor een tweede keer (alleen als je dit in augustus nog niet hebt gedaan). Let wel op het stikstof-gehalte (dit mag niet te hoog zijn).

 • Herstel van kale plekken: met wat graszaad zaai je de kale plekken mooi in.
Voorkom ziektes


Ruim al het zieke materiaal in de tuin op. Zo zijn de sporen van bijvoorbeeld schimmels niet in de mogelijkheid in de bodem te overwinteren. Dit voorkomt grotere problemen in het jaar dat volgt.


Compost

Maak een compostbak. Om de bodem in topvorm te houden is het belangrijk dat je het voorziet van voldoende voeding. Je kunt uiteraard voor kant-en-klaar voeding gaan, maar ook kun je compost zelf maken en toevoegen aan je tuin.
Bedankt @ieslouis voor de foto! #plantenvanklanten #rotterdamPotten en bakken

 • Verzorgen van de eenjarige planten. Pluk uitgebloeide bloemen, en voorzie ze van voeding. Zo kunnen ze mooi blijven tot aan de vorst.

 • Ververs potgrond. Na een uitbundige en langdurige groei en bloei van planten in potten is het verstandig de potgrond te verversen. Vervang wat oude potgrond voor wat nieuwe potgrond. Onze DCM kwekers potgrond is van de beste kwaliteit en verreikt met bodemleven.

 • Stek eenjarige planten: Pelargonium (Geraniums), Fuchsia's. Zo kunnen ze voor de kou nog een gezond wortelstel aanmaken en heb je volgend voorjaar weer wat leuke zomerbloeiers in je potten en bakken!

 • Bloeiende vaste planten en bollen in potten. Ook bloeiende vaste planten en bloembollen kunnen goed worden geplant in bakken. Laat je fantasie op de vrije loop! Kijk naar kleur, geur, hoogte en vorm.Kom langs in onze winkel. We helpen je graag bij het samenstellen van plantcombinaties en kijken gericht naar je tuinvraag. We hebben alle kennis in huis om je goed van dienst te zijn.


Veel plezier!
 

Sterk Plantwerk — Tuincentrum Sterk


Een uniek tuincentrum met wel 1000+ plantsoorten en variëteiten. We zijn echte tuinfanaten hebben alles in huis om je te helpen bij de selectie van de juiste planten voor je pot, bak, border, terras of balkon. Ons deskundige team staat voor je klaar.


Ons assortiment verschilt per jaar, seizoen en per week. Naar iets specifieks op zoek? Vraag naar de mogelijkheden om te bestellen of laat je verrassen door een mooi alternatief.


Onze jarenlange ervaring met kwekers heeft gezorgd voor een doordachte en uitgebreide selectie van tuinplanten van vooraanstaande kwekers in Nederland. We hebben alle kennis in huis om je groenvragen op te lossen: kom gerust langs en laat je inspireren.


Het plantencentrum is gevestigd in Arkel, net buiten Gorinchem (mooiste vestingstad van Nederland). Vanuit Rotterdam, Dordrecht, Utrecht en Breda sta je binnen 3 kwartier de stoep.

 

bottom of page