De tuin in — januari

Voor ons is tuinieren meebewegen met de seizoenen en in januari dat betekent dit: rustig opstarten… Maar na een week beginnen onze handen echt wel te jeuken. Wil je dan net als wij lekker de handen uit de mouw steken? Trek een warme trui aan en pak een goede snoeischaar bij de hand & geniet van de frisse buitenlucht!Salix chaenomeloides 'Mount Aso’


Januari wilgenmaand Last van wateroverlast in de tuin? Plant een wilg! Die drinken namelijk ontzettend veel en gedijen goed in natte en vochtige bodems (ook perfect voor die Betuwse klei!). Wilgen zijn er in alle soorten en maten. Denk je nou dat de eigenschappen van de Wilg perfect zouden zijn voor je natte tuin en ben je zoek naar een Wilg die niet al te groot wordt? De Salix chaenomeloides 'Mount Aso’ is een mooi struikje en bloeit met rood-roze katjes in de winter. Deze kan ook in een mooie grote kuip op het terras of balkon, zorg dan wel goed voor de waterhuishouding! Bestel 'm direct via onze nieuwe website: tuincentrumsterk.nl en dan komt Marc Sterk deze 'Aso' met een vriendelijke glimlach bij je thuisbezorgen.
Bodemverbetering

Tegel van z'n plek: bodemcheck! Een gezonde bodem is basis.


De meeste mensen verbeteren hun grond in maart, maar zolang het niet vriest is het verbeteren van je bodem prima te doen! Een groot voordeel van het verbeteren van de bodem in januari: de werkzame stoffen worden langzaam en grondig door de bodem heen gewerkt. Zo wordt je bodem door en door een bron van leven! Pieren en ander bodemleven zijn op zoek naar een voedingsrijke, organische bodem. Eenmaal aangekomen in je bodem, zetten ze alles om in voeding voor planten en gunstige bodemschimmels.


Voor je het weet heb je met een beetje inzet van die kleine hulptroepen een enorm luchtige en doorlatende bodem, waar straks je jonge plantjes perfect in kunnen wortelen. Je draagt dus bij aan biodiversiteit, herstelt het microklimaat in je tuin én als je er planten plaatst, verbeter je ook nog eens de afwatering in je tuin! WIN WIN WIN. Een gezonde, met groen bedekte & levende bodem is key!


Ook bijdragen aan een gezonde bodem? We hebben diverse biologische bodemverbeteraars. Geef een belletje (0183 622 941) en bestel telefonisch of via de webshop.

Bodemcheck.

Winterkou en je planten Winterkou en je planten. Waar moet je aan denken? Check regelmatig je kuipen: zijn ze vochtig genoeg? Planten die in kuipen staan drogen over het algemeen net wat sneller uit, ook al is het koud. Ook is het verstandig vliesdoek over de zonzijde van jonge heesters te draperen; zelfs door de winterzon kan blad kan namelijk uitdrogen. Gebruik compost en mulch niet alleen als bodemverbeteraars, maar ook als afdekkers tijdens erge kou.

De messen slijpen

Januari is een mooie maand om je gereedschap onder handen te nemen: zijn alle zagen en scharen scherp? Is je tuingereedschap schoon en klaar om een jaar lang gebruikt te worden? Op zoek naar een vlijmscherpe proffessionele snoeischaar? Kijk dan eens naar onze Felco snoeischaren. Met een beetje zorg gaat zo'n snoeischaar generaties mee!

Winterterras

Klaar voor een sfeervol winterterras? Met goede kwaliteit buitenverlichting geniet je jaarrond van je terras of balkon. Van prikkabels met bolverlichting tot kleine, gezellige ledlampjes.


In de startblokken

Het zonnige en uitbundige voorjaar lijkt nog ver weg... De tuin lijkt in rust, maar in de bodem gebeurt vanalles om over 2 maandjes los te kunnen gaan. Tot die tijd is er genoeg ruimte dus om wat inspiratie op te doen voor een flinke dosis groen. Verzamel afbeeldingen van planten die je mooi vindt, maak plannen voor eventuele aanpassingen in de tuin en schets er op los! We hebben een aantal handige hulpjes voor je ontworpen. Check bijvoorbeeld ons pinterest account voor beplantingsinspiratie of gebruik onze productcatalogus om planten en producten op te zoeken. Ga los in ons schetsformat om al je tuin-ideeën bodem te geven, en stel heel eenvoudig je groene boodschappenlijstje samen!


- Bekijk onze Pinterest

- Bekijk onze Productcatalogus

- Download hier je schetsformat

- Download hier je groene boodschappenlijst

Nu snoeien

Van veel planten staat de sapstroom dicht. Dit is een perfecte tijd om te snoeien. De hele maand januari is geschikt om struiken en planten te snoeien. Let wel: het mag niet vriezen. Snoei alleen bij zachter weer. Als planten gesnoeid worden als de sapstroom op gang komt, kan de plant doodbloeden. Dat wilt natuurlijk niemand.

Nu snoeien - appels

- peren

- frambozen

- rode & wittte bessen

- zwarte- en kruisbessen

- druiven (tot half januari, daarna komt de sapstroom op gang)

- bramen


Oogst van de maand

Rapen, knollen, selderij en kolen.


Zaaien

Je kunt nog niets in de volle grond zaaien. Maar natuurlijk kun je al een boel voorwerk doen. Bedenk wat er in je moestuin of bakken komt, of begin met het voorzaaien achter glas van: bloemkool, spinazie, raapstelen en tuinbonen. Binnen kun je ook vanalles opzetten, bijvoorbeeld in een kweekkastje in de vensterbank: vroege prei en kiemgroenten zoals tuinkers, alfalfa en rucolakers.


Voer voor vogels

Ondanks hun dikke verenjas verbranden vogels tijdens deze koude dagen tot wel 10% van hun lichaamswarmte. Daarom zijn ze niet vies van een paar goede calorierijke, vette snacks... Maar ook vogels lusten af en toe iets anders dan pindakaas. Stimuleer ze en voer zo gevarieerd als mogelijk: denk aan bollen en zaden in verschillende vormen en maten. En natuurlijk willen we die cirkel weer rond maken: gebruik diverse biologische bodemverbeteraars om pieren en ander bodemleven naar je tuin te lokken. Daar profiteren de vogeltjes ook van!