top of page

April - Tuinkalender

April doet wat ie wil. Dat is wel duidelijk met het onstuimige weer van afgelopen week. Zoals je kan raden is vorstbescherming nog steeds nodig (ja... ook ondanks die soms al erg warme voorjaarszon).


Wat te doen bij vorst

Haal vorstgevoelige planten en eenjarige planten naar binnen als je de ruimte hebt, of bescherm ze met cloches of vliesdoek (ook een paar krantenvellen doen al wonderen). Haal je ze naar binnen? Zet ze dan niet te warm, het temperatuurverschil wordt dan te groot.


Amelanchier Lamarckii (Krentenboompje)Kleur

In april spenderen wij graag elke minuut buiten. Allerlei voorjaarsbloeiers stelen de show tegen de nog vaak grijze lucht en kale takken. En ook de geur van bloesem is echt fantastisch. Tip: zet wat potten met geurende bloeiers bij deuren en ramen zodat de zoete geuren tijdens het luchten je huis binnenkomen.


Met de handige kweekpotjes van Nature zaai je gemakkelijk voor.


Groentetuin

Het is druk op de moestuin! Zaaien zaaien en nog eens zaaien. Van sla tot radijs en van erwten tot tuinbonen. Tip: zaai niet alles van één soort tegelijk. Zo spreid je je kansen op een goede oogst en zit je niet met overschot.


"Zorg voor diversiteit in de planten en stimuleer leven in je tuin: egels, padden en andere beestjes zijn welkom om de balans tussen plaagdier en predator te herstellen."


Geduld is een schone zaak

Plagen en problemen los je preventief op door de natuurlijke evenwicht in de tuin te herstellen of te stimuleren. Zorg voor diversiteit in de planten die je inplant, zo stimuleer het leven in je tuin: egels, padden en andere beestjes zijn welkom om de balans tussen plaagdier en predator te herstellen. Is er een probleem dat je direct wilt oplossen, zoals bijvoorbeeld grote hoeveelheid luis? De natuurlijke vijanden van Ecostyle helpen je een handje. Deze vijanden bestel je bij onze balie en worden thuis bij je afgeleverd. Het is aan jou ze uit te zetten en toe te kijken hoe ze het werk voor je doen.


Borders en bakken

Woelen, plukken, schoonmaken. Het opruimen en schoonmaken van borders en plantenbakken is een dankbaar taakje. Met een klein beetje inzet heb je al veel resultaat.


Knippen

Knip oude resten van vaste planten af zodat nieuwe scheuten extra ruimte hebben om zich te ontwikkelen."Het weer zal in de loop van april mild en vochtig blijven: perfecte omstandigheden voor een gezonde wortelgroei."Planten planten

April is een perfecte maand om vaste planten te planten. Het weer zal in de loop van april mild en vochtig blijven: perfecte omstandigheden voor een gezonde wortelgroei. Tip: houd de watergift altijd in de gaten, jonge planten zijn altijd kwetsbaarder.


Tuinieren is vooruitkijken: plantensteun

Zet alvast plantensteunen bij de vaste planten en heesters die later in het voorjaar gemakkelijk omwaaien. Je zult zien dat sommige vaste planten richting mei en juni gemakkelijk omwaaien. Stelen kunnen knakken omdat de plant topzwaar wordt. Met een plantensteun voorkom je dat.
Voeding

Met name de bodem van potten en bakken verschraalt snel, omdat er minder uitwisseling van voedingsstoffen plaatsvindt met de omgeving. Een beetje voeding zal de planten in je bak maar ook je border goed doen. Onze biologische meststoffen zijn gemaakt van organisch materiaal. Tip: was je handen na het gebruik van meststoffen (ook als ze organisch zijn).Biologische Dahlia Rocco


Bloembollen

Plant je in de lente je zomerbloeiende bloembollen, dan geniet je van een bloemenzee in de zomer. Deze bloembollen plant je tot eind april in de grond. Kom langs voor ons assortiment Hollandse bloembollen van de Bloemoloog!
Ondertussen in onze kantoorkas

De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met samenstellen van ons jaarlijks magazine 'Tijd voor groen', dat ook vorige week weer bij ruim 50.000 huishoudens op de mat viel. Het is onwijs leuk om te zien dat we mensen met dit krantje binnen zien komen lopen, dat er aantekeningen in worden gemaakt en er goed gebruik wordt gemaakt van de handige tips die erin staan. We hopen jullie met dit krantje handvaten te geven voor de inrichting van borders en bakken om de beleving in de tuin te vergroten en terrassen en balkons te vergroenen. Wil je ook een exemplaar? Ze liggen gratis in onze winkel!

2022_Sterk_BDU_BijlageDeStadGorinchem_DefLR
.pdf
Download PDF • 4.70MB

Comments


bottom of page