De tuin in — mei


Het is fijn om iedereen weer spontaan in ons tuincentrum te kunnen ontvangen. Uiteraard hanteren wij alle richtlijnen voor het verantwoord winkelen en houden we het aantal mensen dat ons tuincentrum bezoekt goed in de gaten.


Ook de britse kunstschilder David Hockney komt met een hoopvol bericht 'Do remember they can't cancel the spring.' ("Onthoud, ze kunnen het voorjaar niet annuleren") Voor Hockney is het plantenrijk jaarrond een inspiratiebron, maar de maand mei is ongetwijfeld één van de belangrijkste!


Mei is natuurlijk een topmaand om te tuinieren. Lekker warm en veel te zien.

Wat gaan we deze maand doen?Tekst loopt onder de afbeelding door

12th May 2011 (The Arrival of Spring) door David Hockney
Graszoden

Het gazon is ook enthousiast over de warmere temperaturen en dat is te zien. Het gras groeit goed. Oudere gazons kun je elke week maaien om een sterke wortelvorming te stimuleren. Als je het in april nog niet hebt gedaan doe je er goed aan het gazon in mei te bemesten, daarvoor gebruik je Ecostyle Gazon AZ en AZ- Kalk.Vorstbescherming

Er is natuurlijk nog steeds kans op vorst, dat hebben we afgelopen weken wel gemerkt. Bescherm kwetsbare planten goed met hoezen of vliesdoek en haal eenjarige planten en kuipplanten 's nachts naar binnen (let wel op het temperatuurverschil, zorg ervoor dat dit niet te groot is).


Georganiseerde tuin

Het is natuurlijk verleidelijk om de tuin in te duiken en allerlei 'onkruid' te verwijderen. Let er wel op dat je niet de nieuw uitlopende vaste planten uit de grond trekt. Door de kou van afgelopen weken kan het zijn dat sommige vaste planten wat later opkomen. Ook leuk: laat eens wat 'onkruid' staan. Vaak is dat kruid namelijk best mooi en sta je te kijken van de leuke bloemetjes en de bestuivers die erop af komen. Ook zijn die onkruiden vaak inheemse planten: planten die het van nature goed doen in ons klimaat. Op die inheemse planten komen ook vaak heel veel bestuivers af, bijen en vlinders die je tuin nét dat beetje extra beleving geven.


Op de moestuin zaaien we:

- Bieten, tuinbonen, sla radijs en knolrapen.

- Pompoenen en courgette (tweede helft van de maand)

- Pronkbonen, sperziebonen & suikermais (tweede helft van de maand)

- Snijbiet. Snijbiet is een goede vervanger voor Spinazie (Spinazie heeft de neiging om snel door te schieten). De Snijbiet Bright Lights (veelkleurige snijbiet) is lekker én ziet er ook nog eens fantastisch uit op je bord. We hebben veel verschillende zaden van van Hemert op voorraad, waaronder de Bright Lights.

Uit de tuin

Het aantal zonuren stijgt en met een beetje geluk zijn er deze maand al een heus aantal bbq-momenten. Vul een leuke bak of emmer met kruiden die het BBQ-maal nét dat beetje extra geven. Kruidentuintje: kruidenboter!


Aardbeienplanten

Het woord 'straw' van het engelse woord 'Strawberry' verwijst naar het stro dat onder de aardbeienplant wordt gelegd om rot van de vruchten te voorkomen. Heb je de 'sier'grassen in de tuin nog niet teruggeknipt, dan is nu het moment! Gebruik de snoei-resten van de siergrassen als stro onder de aardbeienplanten.

Potten en bakken

Vrolijk het terras op met bloeiende eenjarige of kleurrijke vaste planten. Je maakt de leukste combinaties in bakken en manden. Zelfs een oude emmer of pan is een vrolijke toevoeging aan je tuin, terras of balkonnetje.Vervang je je voorjaarsbloeiers voor zomerbloeiers, gebruik dan altijd een beetje nieuwe potgrond, zo is de kans dat de bodem in de pot verschraalt minimaal.

Het kost de zomerbloeiers veel energie om zo uitbundig en langdurig te bloeien. Zomerbloeiers-AZ van Ecostyle zorgt voor een gezond bodemleven en extra voeding. Zo geniet je langer van de bloei.


Foto win-actie!

De maand mei is natuurlijk dé maand om mooie plaatjes te schieten. Houd je van fotograferen en raak je geïnspireerd door alles wat in bloei staat? Doe mee met onze foto win-actie en maak kans op een kadobon t.w.v. € 25,— en een leuke groene goody-bag! Post een foto van je tuin, terras, balkonnetje of bak in bloei op Instagram en/of Facebook & tag ons @tuincentrum.sterk. Eind mei maken we de winnaar bekend!


Tekst loopt door onder afbeelding