top of page

Maart - Tuinkalender


Voorjaarskriebels! Langere dagen, zonnetje, tsjirpende vogels en met een goede dosis groen thuiskomen. Lekker is dat.


Wat gaan we deze maand doen?Deze Cornus Mas (Gele Kornoelje) brengt ons in voorjaarsstemming.
Herstel van het gazon

De hogere temperaturen en de langere dagen gaan het gazon veel goed doen! Het gras gaat groeien en wordt al zichtbaar groener. Maart staat in het teken van herstel: zaai kale plekken in met graszaad en strooi kalk om de groei van mos tegen te gaan. Begin ook met maaien, dit zal de wortelvorming stimuleren en zorgt voor een dichte grasmat waar onkruid minder kans maakt.


Graszoden zijn een versproduct en vanaf maart bij ons op bestelling te verkrijgen: bestel ze hier.


Soms is het leuk om juist die inheemse plantjes en mooie bodembedekkers in je gazon te zien verschijnen, dat zorgt voor een lekker divers geheel. In dit geval hoef je zeker niet te veel te maaien. Dat scheelt tijd!


Ben je veel thuis tegenwoordig? Stap af en toe eens naar buiten. Het zijn vaak de kleine klusjes waardoor je tuin er goed uit ziet en gezond blijft.

Doe tussendoor wat kleine klusjes

Ben je veel thuis tegenwoordig? Stap af en toe eens naar buiten. Het zijn vaak de kleine klusjes waardoor je tuin er goed uit ziet en gezond blijft. Combineer het halen van een frisse neus eens met planten van bollen, het zaaien van bloemen, het verplanten van je planten en het (her)inrichten van je bakken en borders.


Natuurlijke vijanden

De aangename temperaturen stimuleren het leven! Gebruik (in plaats van chemische giftige bestrijdingsmiddelen) natuurlijke vijanden om ongewenste beestjes en luis voor te zijn of te bestrijden. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste inheemse lieveheersbeestjes buiten overwinteren? Gewoon in je achtertuin, of op je balkon? En wist je ook dat je ze perfect als natuurlijke vijand kan inzetten als er te veel luis zit in je tuin? Perfect om los te laten op bijvoorbeeld de rozen dus.

Wil je onkruid bestrijden? Preventie is het beste middel: selecteer planten die echt aan elkaar gewaagd zijn om zo een natuurlijk evenwicht te creëren in de tuin. Het onkruid zal door de groeikracht van de andere planten minder kans krijgen. Zo creëer je ruimte voor de planten die wel in je tuin mogen groeien.Combineer bijvoorbeeld Echinacae (zie hieronder) met grassen. Deze combinatie zal samen opgroeien en zal onkruid weinig kans geven. Hoe het precies in te richten, vertellen we je graag op ons tuincentrum in Arkel (bij Gorinchem).Aanleggen van borders

Ben je bezig met een mooi plan voor je borders of bakken? Leuk! We helpen je dus graag. Een groene tuin is een slimme tuin. Een groene tuin draagt bij aan biodiversiteit, het verbetert de afwatering en zorgt voor de verkoeling tijdens hete zomers. Daarnaast zijn planten ultieme geluidsdempers. Vang je ook je al regenwater op? Dat is pas echt slim!


Deze maand snoeien

- Rozen

- Diverse heesters (wacht hier niet te lang mee, binnenkort start het nestseizoen voor vogels en kan er niet meer gesnoeid worden).

Twijfel je over wat je wel of niet kunt snoeien? Geef ons gerust een belletje 0183 622 941.

- Vaste planten

- Grassen

- Fruit (wacht niet te lang)

Nestkasjes

Hoe eerder hoe beter: hang nestkastjes en insectenhotels op. Beestjes wennen graag aan een plek voordat ze ergens gaan nestelen (net zoals mensen eigenlijk).Ingedroogde Agapanthus (Afrikaanse Lelie)De vaste planten Knip je alle oude plantendelen af, dan maak je ruimte voor nieuwe scheuten. Het winterbeeld (van bijvoorbeeld ingedroogde Echinacae of Phlomis) maakt plek voor een nieuwe beleving van de tuin: het voorjaarsbeeld. Daar is veel te zien!


Nieuwe planten planten

Ook winterharde (ofwel vaste planten) zullen snel gaan groeien door de aangename temperatuur. Let wel op: door het steeds warmere voorjaar, is het wel raadzaam goed de watergift in de gaten te houden. De nog jonge wortels zijn namelijk gevoelig zijn voor kou en droogte.

Steunen

Tegen het eind van de maand groeien de scheuten van je vaste planten enorm hard. Ondersteun ze met onze handige plantensteunen van Peacock of Nature.

Een beetje ruimte is voor veel planten al genoeg.


Potten en bakken

Niets leukers dan het vullen van een terras of balkon met mooie potten en bakken. Kleine bomen, heesters, klimplanten, vaste planten, eenjarige planten en bodembedekkers. Leef je uit! De enige regel die er is: houd de afwatering en watergift in de gaten en zorg voor voldoende voeding in de bodem: denk aan goede biologische kwekerspotgrond.Dat waren ze, onze top-tips voor maart! We hopen natuurlijk dat jullie de toptips interessant vinden. Heb je prangende vragen, verzoeken of thema's die je graag behandelt zou willen zien in de komende top-tips? Laat het ons weten.

We wensen jullie heel veel plezier in de tuin!


— team Sterk


Comments


bottom of page