top of page

Het groenste gras in eigen tuin: in 10 stappen naar de aanleg van je groene gazon.



Het groenste gras in eigen tuin? Ons 10-stappenplan is jouw route naar succes! Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, deze uitgebreide gids zal je helpen bij elke stap van het proces. Onze professionals helpen je op weg.



" De bodem is de basis van een gezonde ontwikkeling van je grasmat: de bodemvoorbereiding is dus het halve werk." — Marc Sterk, tuinontwerper & hovenier


Stap 1: Planning van het leggen van de graszoden

Bepaal de beste tijd om graszoden te leggen, bij voorkeur in het voor- of najaar wanneer het weer mild is. Zorg ervoor dat je voldoende graszoden hebt om het hele gebied te bedekken.


  1. Meet het gebied en het aantal vierkante meters L X B = M2 (het aantal vierkante meters dat je nodig hebt).

  2. Bestel de graszoden tussen maart t/m oktober. Dit is periode waarin graszoden over het algemeen goed verkrijgbaar zijn. Let op: graszoden zijn een versproduct. Bij aanhoudende droogte of bij dagvorst wordt er geen gras gestoken. Houd daarom onze website in te gaten. Graszoden zijn een versproduct en moeten binnen 24 uur worden verwerkt, daarom is het belangrijk dat je rekening houd met voorbereidingstijd:

  3. Plan dus ook de voorbereidingstijd in.



1 rol = 1 m2



Stap 2: Kies hoogwaardige graszoden

Selecteer graszoden van hoge kwaliteit die geschikt zijn voor jouw klimaat en bodemtype. Kies voor een sterk mengsel van verschillende graszaden voor een gezond en veerkrachtig gazon, zoals speelgazon.





Stap 3: Bodemvoorbereiding voor een gezonde basis

Voordat je graszoden legt, is het essentieel om de bodem goed voor te bereiden.

  1. Test de bodemkwaliteit.Een optimale pH-waarde (zuurtegraad) van de bodem zorgt ervoor dat het gazon goed voedingsstoffen kan opnemen. Voordat je verder gaat, dien je de pH-waarde van je grond dus te bepalen om deze op een optimaal niveau te brengen. De ideale pH-waarde van de bodem voor gazongras ligt tussen 6,2 en 6,7. De pH-waardetest je met de bodemtest. Is de zuurtegraad te hoog, dan maak je het gazon minder zuur door middel van Kalk.

  2. Werk de bodem zo'n 20 cm door. Zie je weinig wormen en bodemleven? Verbeter dan de bodem met DCM Vivimus Gazon.

  3. Verwijder onkruid en wortels van onkruid. Ook stukken hout, puin, grove stukken tuinafval moeten worden verwijderd.

  4. Egaliseer de grond voor een gelijkmatig oppervlak. Loop aan. Zorg voor een egaal oppervlak, zonder heuvels en kuilen. Doe dit tot aan het straatniveau, de grond zal namelijk nog inklinken.



Stap 4: Voorbereiding van de ondergrond

Bereid de ondergrond voor door deze lichtjes te bevochtigen en eventuele oneffenheden glad te strijken. Hark de grond licht. Dit zal de hechting van de graszoden aan de bodem stimuleren. Tijdens nattere periodes: zorg dat de bodem niet dicht is geslagen en dat al het overtollig water is in de bodem is weggelopen.





Stap 5: Leggen van de graszoden

Begin met het leggen van de graszoden langs een rechte lijn, zoals een trottoir of een border-rand. Begin achteraan in de tuin. Zorg ervoor dat de graszoden strak tegen elkaar aan liggen om open ruimtes te voorkomen: zo krijg je het mooiste effect.



Stap 6: Aanpassen en bijsnijden van de graszoden

Pas de graszoden aan indien nodig en snijd ze bij langs randen en obstakels zoals borders en bomen. Gebruik een scherp mes om nauwkeurige sneden te maken voor een nette afwerking.






Stap 7: Bewatering van de graszoden

Geef de pas gelegde graszoden royaal water om ze goed te laten hechten aan de bodem. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft tijdens het eerste groeiseizoen om een sterk wortelsysteem te bevorderen.



Stap 8: Nazorg van het nieuwe gazon

Houd het nieuwe gazon goed in de gaten en verwijder eventuele onkruiden zo snel als mogelijk. Pas het maairegime aan zodra de graszoden goed geworteld zijn en begin met regelmatig maaien. Let op: wanneer je niet of onvoldoende sproeit zal de grond uitdrogen. Daardoor groeit het gras amper en krijgen mos en onkruid de kans om op te komen.


Stap 9: Bemesting van het gazon

Gebruik organische meststoffen om het gazon te voeden en gezond te houden. Vermijd overbemesting, omdat dit kan leiden tot overmatige groei en verzwakking (pampering) van het gazon. Kies altijd voor een organische meststof t.o.v kunst-mest, dit zal het gazon sterker maken.



Stap 10: Geniet van je groene oase

Na alle inspanningen is het tijd om te ontspannen en te genieten van je prachtige groene gazon. Vergeet niet om regelmatig te blijven zorgen voor je gazon om het in conditie te houden. Heb je tussentijds vragen? Neem contact op met ons advies-team.


Met deze 10 stappen leg je niet alleen een prachtig groen gazon aan met graszoden, maar creëer je ook een duurzame buitenruimte waar je voor vele jaren van kunt genieten.

bottom of page