top of page

Januari - Tuinkalender

Na een weekje rust beginnen onze handen echt wel te jeuken. Wil je net als wij lekker de handen uit de mouw steken? Trek een warme trui aan en pak een goede snoeischaar bij de hand & geniet van de frisse buitenlucht!



Januari wilgenmaand Last van wateroverlast in de tuin? Plant een wilg! Die drinken namelijk ontzettend veel en gedijen goed in natte en vochtige bodems (ook perfect voor die Betuwse klei!). Wilgen zijn er in alle soorten en maten. Denk je nou dat de eigenschappen van de Wilg perfect zouden zijn voor je natte tuin en ben je zoek naar een Wilg die niet al te groot wordt? De Salix chaenomeloides 'Mount Aso’ is een mooi struikje en bloeit met rood-roze katjes in de winter. Deze kan ook in een mooie grote kuip op het terras of balkon, zorg dan wel goed voor de waterhuishouding! Bestel 'm direct via onze website.



Bodemverbetering

Tegel van z'n plek: bodemcheck! Een gezonde bodem is basis.


De meeste mensen verbeteren hun grond in maart, maar zolang het niet vriest is het verbeteren van je bodem prima te doen! Een groot voordeel van het verbeteren van de bodem in januari: de werkzame stoffen worden langzaam en grondig door de bodem heen gewerkt. Zo wordt je bodem door en door een bron van leven! Pieren en ander bodemleven zijn op zoek naar een voedingsrijke, organische bodem. Eenmaal aangekomen in je bodem, zetten ze alles om in voeding voor planten en gunstige bodemschimmels.


Voor je het weet heb je met een beetje inzet van die kleine hulptroepen een enorm luchtige en doorlatende bodem, waar straks je jonge plantjes perfect in kunnen wortelen. Je draagt dus bij aan biodiversiteit, herstelt het microklimaat in je tuin én als je er planten plaatst, verbeter je ook nog eens de afwatering in je tuin! Win win win! Een gezonde, met groen bedekte & levende bodem is wat je wilt voor een gezonde groei en goede weerstand van al die mooie planten.


Ook bijdragen aan een gezonde bodem? We hebben diverse biologische bodemverbeteraars. Neem gerust contact met ons op. Ons deskundige team staat voor je klaar 0183 622 941.

Tegel van zijn plek: bodemcheck.


Winterkou en je planten Winterkou en je planten. Waar moet je aan denken? Check regelmatig je kuipen: zijn ze vochtig genoeg? Planten die in kuipen staan drogen over het algemeen net wat sneller uit, ook al is het koud. Ook is het verstandig vliesdoek over de zonzijde van jonge heesters te draperen; ook door de winterzon kan dit blad namelijk uitdrogen. Denk ook aan het afdekken van de toplaag van de bodem. Gebruik bijvoorbeeld blad uit de tuin (let wel op dat dit blad geen ziektes draagt), compost en mulch.

De messen slijpen

Januari is een mooie maand om je gereedschap onder handen te nemen: zijn alle zagen en scharen scherp? Is je tuingereedschap schoon en klaar om een jaar lang gebruikt te worden? Op zoek naar een vlijmscherpe proffessionele snoeischaar? Kijk dan eens naar onze Felco snoeischaren. Met een beetje zorg gaat zo'n snoeischaar generaties mee!

Winterterras

Klaar voor een sfeervol winterterras? Met goede kwaliteit buitenverlichting geniet je jaarrond van je terras of balkon. Van prikkabels met bolverlichting tot kleine, gezellige ledlampjes.


In de startblokken

Het zonnige en uitbundige voorjaar lijkt nog ver weg... De tuin lijkt in rust, maar in de bodem gebeurt vanalles om over twee maandjes los te kunnen gaan. Tot die tijd is er genoeg ruimte dus om wat inspiratie op te doen voor een flinke dosis groen. Verzamel afbeeldingen van planten die je mooi vindt, maak plannen voor eventuele aanpassingen in de tuin en schets er op los! We hebben een aantal handige hulpjes voor je ontworpen. Check bijvoorbeeld ons Pinterest account voor beplantingsinspiratie of gebruik onze webshop om planten en producten op te zoeken. Hieronder om al je tuin-ideeën bodem te geven, en stel heel eenvoudig je groene boodschappenlijstje samen!


- Bekijk onze pinterest

- Bekijk onze webshop

- Download hier je ontwerphulp

- Download hier je groene boodschappenlijst

Nu snoeien

De hele maand januari is geschikt om struiken en planten te snoeien: door de kou staat de sapstroom dicht. Snoei alleen bij zachter weer, het mag niet vriezen.

Nu snoeien - appels

- peren

- frambozen

- rode & wittte bessen

- zwarte- en kruisbessen

- druiven (tot half januari, daarna komt de sapstroom op gang)

- bramen


Oogst van de maand

Rapen, knollen, selderij en kolen.


Zaaien

Je kunt nog niets in de volle grond zaaien. Maar natuurlijk kun je al een boel voorwerk doen. Bedenk wat er in je moestuin of bakken komt, of begin met het voorzaaien achter glas van: bloemkool, spinazie, raapstelen en tuinbonen. Binnen kun je ook vanalles opzetten, bijvoorbeeld in een kweekkastje in de vensterbank: vroege prei en kiemgroenten zoals tuinkers, alfalfa en rucolakers.


Voer voor vogels

Ondanks hun dikke verenjas verbranden vogels tijdens deze koude dagen tot wel 10% van hun lichaamswarmte. Daarom zijn ze niet vies van een paar goede calorierijke, vette snacks... Maar ook vogels lusten af en toe iets anders dan pindakaas. Stimuleer ze en voer zo gevarieerd als mogelijk: denk aan bollen en zaden in verschillende vormen en maten. En natuurlijk willen we die cirkel weer rond maken: gebruik diverse biologische bodemverbeteraars om pieren en ander bodemleven naar je tuin te lokken. Daar profiteren de vogeltjes ook van! Bekijk hier ons assortiment vogelproducten van de Vogelbescherming.






bottom of page