top of page

Wanneer bemest ik mijn tuin?

Dé bemestingsgids met alle essentiële informatie en tips die je nodig hebt om het bemesten en onderhouden van je tuin een gemakkelijk en leuk te maken.

Groeien en bloeien kost energie. Bemest de tuin volgens ons handige schema en profiteer van alle voordelen! Sterke, weerbare planten, mooie kleuren en fris blad. Deze gids bevat alle essentiële informatie over het bemesten van je tuin.



Een mooie tuin is een gezonde tuin. Met ruim 30 jaar en twee generaties ervaring in het ontwerpen, aanleggen, inplanten en onderhouden van tuinen weten we als geen ander hoe vervelend het kan zijn als uitval van planten ontstaat als gevolg van een slechte bodemkwaliteit of een tekort aan voeding. Toch is het niet moeilijk om de bodemconditie in topvorm te houden. Met een aantal eenvoudige handelingen én deze handige bemestings guide, wordt het voeden en onderhouden van je tuin gemakkelijk én vooral: leuk.


Inhoud




 

Een inleiding tot het bemesten van je tuin


Waarom je tuin bemesten?


Een gezonde plant is minder vatbaar voor ziekten, schimmels en plagen. Bemest je de tuin volgens ons handige bemestingsschema, dan zorg je voor een optimale ontwikkeling en groei van je tuin.


Alle voordelen op een rijtje:

  • Voorkom uitval van planten in de tuin door infecties en schimmels

  • Wortels ontwikkelen zich beter waardoor planten beter in staat zijn voeding op te nemen

  • De groei en bloei wordt gestimuleerd: mooie kleuren, lange bloei en gezonde, vitale planten.

  • De kwaliteit van de bodem verbetert. Dit lokt nuttige insecten en ander bodemleven naar je tuin, waardoor er een opwaardse spiraal ontstaat: meer leven = meer bestuiving, groei en bloei = een mooie, gezonde tuin.


 


Kwaliteit van de bodem verbeteren


De tuin is een ecosysteem in het klein en de bodem is één van de belangrijkste spelers. Verbeter je de kwaliteit van de bodem, dan verbeter je de kwaliteit en weerbaarheid van de planten die erin staan.



Hoe verbeter je de kwaliteit van de bodem?


Voor het aanplanten

  • Zorg voor een bodem die bruist van leven: insecten, bacteriën, schimmels, aaltjes en speciale micro-organismen. Ook is het belangrijk dat de grond luchtig is zodat je planten goed kunnen wortelen en de waterhuishouding op orde blijft.

  • Zorg tenslotte voor de juiste zuurgraad zodat de planten voedingsstoffen gemakkelijk kunnen opnemen. Vivimus bodemverbeteraars zijn rijk aan organische stoffen die de bodemconditie optimaliseren en activeren en ervoor zorgen dat planten voedingsstoffen beter opnemen. Het is dan ook geen verassing dat wij als tuinontwerpers en hoveniers dit product graag gebruiken bij de aanplant van tuinen, hagen of heesters. Maak je voordat je gaat aanplanten gebruik van een bodemverbeteraar, dan verbeter je de structuur, vochthuishouding en stimuleren van de voedingsopname.


Universele Organische Blodemverbeteraar

Voor en tijdens de aanplant



Na het aanplanten

  • Na het aanplanten kun je de tuin eenvoudig onderhouden en bemesten volgens het bemestingsschema. Zo voorzie je de bodem het hele jaar door van voldoende voedingsstoffen en stimuleer je de ontwikkeling van een sterke plant en een gezonde tuin. Dit kun je eenvoudig doen door gebruik te maken van een Universele tuinmest van Ecostyle. Ook kun je specifieke meststoffen AZ van Ecostyle gebruiken, dit zijn meststoffen die speciaal ontwikkeld zijn voor specifieke plantgroepen zoals Rozen, Hortensia's of Klimplanten.


Universele Organische Tuinmest

Na de aanplant, volgens het bemestingsschema





 



Overzicht in de tuin


Nu we weten waarom het een goed idee is om de voedingsstoffen in de bodem op peil te houden, is het belangrijk om de tuin op te delen in categorieën zodat je het bemestingsschema heel gemakkelijk kan volgen.


We houden het lekker overzichtelijk en delen de tuin op in 4 categorieën. Specifieke plantgroepen (zoals rozen, klimplanten en hortensia’s voegen we daar in de uitgebreidere toelichting aan toe.)

  • de border (o.a. vaste planten en grassen)

  • bomen en heesters (struiken)

  • het gazon

  • hagen


 

Hoe vaak moet ik mijn tuin bemesten?


We verdelen we het bemesten over 3 momenten per jaar.

  • Voorjaar: april-mei

  • Zomer: juli

  • Najaar: september



 

Eerste bemesting

Voorjaar: maart-april


Wat te bemesten
  • Het gazon

  • De borders

  • Haagplanten


Wat is de 1e bemesting

Voordat het seizoen start, verrijk je de bodem met organische voedingsstoffen om de groei, bloei en kleur van de planten te stimuleren. Je kunt gaan voor een universele tuinmest, of plant-specifiek te werk gaan. De Ecostyle meststoffen-AZ zijn speciaal ontwikkeld voor de afzonderlijke plantgroepen, maar de universele organische tuinmest volstaat ook.


Bij plantgroepen die over het algemeen wat meer vatbaar zijn voor schimmels (zoals rozen bijvoorbeeld), is het verstandig vroeg in het voorjaar te starten met het gebruik van Vital. Dit middel versterkt de buitenste celwanden van de plant, waardoor het voor schimmelsporen moeilijker wordt om binnen te dringen. Het is belangrijk om vroeg in het groeiseizoen te starten met Vital, want de behandeling is preventief bedoeld. Een regelmatige herhaling van behandeling geeft het beste resultaat. ECOstyle Vital is een 100% natuurlijk product.




Meststoffen AZ Ecostyle: plantgroep specifiek bemesten

Bijvoorbeeld, Klimplanten AZ, Rozen AZ, Hagen AZ




ECOstyle Vital, een preventief organisch versterkingsmiddel ter voorkoming van schimmelziekten als meeldauw, fruitschurft, botrytis.




Universele Organische Blodemverbeteraar

Gebruik: voor en tijdens de aanplant




Universele Organische Tuinmest

Gebruik: na de aanplant, volgens het bemestingsschema




 

Tweede bemesting

Zomer: juli


Wat te bemesten
  • Het gazon

  • De borders

  • Haagplanten (na de snoei)


Wat is de 2e bemesting

Organische voedingsstoffen werken gemiddeld 100 dagen. Tel je vanaf maart-april door, dan kom je uit rond de langste dag van het jaar. Het groeien en bloeien heeft in het voorjaar veel energie gekost, waardoor de meeste voeding nu uit de bodem verdwenen is. Begin juli is het dus tijd voor de tweede bemesting. Zijn er bepaalde plantgroepen die je gaat snoeien, zoals hagen? Zorg dat je na de snoei start met het bemesten van de haagplanten. Na de snoei moet de plant herstellen. Dit kost energie. Daarom is het belangrijk is de bodem te verrijken met genoeg stoffen die het gezonde herstel van de plant bevorderen en haar mooie kleur en vorm te behouden.


Je perkgoed en zomerbloeiers mooi houden

Vooral uitbundige bloeiers, zoals eenjarige zomerbloeiers, die vaak in potten op het terras en balkon worden geplant kunnen nu wat voeding gebruiken. Gebruik daarvoor Ecostyle potplantenvoeding, geschikt voor eenjarige planten, maar ook voor andere potten met planten op het balkon of terras.




Universele tuinmest

Volgens het bemestingsschema






Potplanten voeding

Voor alle planten die in potten geplant zijn




Zomerbloeiers-AZ

Voor kleurrijke en uitbundig bloeiende eenjarige zomerbloeiers



 

Derde bemesting

Najaar: september


Wat te bemesten
  • Het gazon

  • De borders

  • Haagplanten (na de snoei)


Wat is de 3e bemesting

Ook al zakken de temperaturen en loopt de zomer langzaam ten einde, je kan het beste nog even wachten met het opbergen van je tuingereedschap. Het najaar is namelijk een belangrijke periode voor een grondige verzorging van je tuin, zodat hij aangesterkt aan de winterrust kan beginnen.


De derde bemesting is minder uitgebreid dan de eerste en tweede bemesting. Meestal is het goed om nog even een check-up te doen bij al je plantgroepen: hoe doen ze het, hoe zien ze eruit? Zie je vreemde dingen? Neem gerust eens een blad of bladsteel mee naar het tuincentrum om te bepalen wat er aan de hand is.


September is een goede maand voor de aanplant van vaste planten, heesters en bomen. De bodem is nog warm van de zomerzon. Als je de eerste en tweede bemesting hebt gedaan, heb je waarschijnlijk nog wat universele tuinmest, of meststoffen-AZ over. Combineer de nieuwe aanplant met het bemesten van de bestaande beplanting: twee vliegen in één klap.


En vergeet vooral het gazon niet bij de derde bemesting.





Het gazon

Het najaar is een belangrijke periode voor je gazon. Het gras heeft een zware zomer achter de rug, met veel droge periodes en warm weer. Juist nu heeft het zijn voeding extra hard nodig om sterk en gezond te blijven. Er zijn dan ook verschillende reden voor een goede najaarsbemesting:

  • Je gazon krijgt een herstellende voedingsboost, waardoor hij weerbaarder is tegen gure weersomstandigheden en zelfs vorst.

  • Een goed gevoed gazon is sterk en dicht. Een dichte grasmat laat minder ruimte voor mos en onkruid.

  • Dankzij de voeding behoudt je gazon langer zijn mooie groene kleur.

  • Dankzij de najaarsbemesting start je dus in het voorjaar met een mooie voorsprong!


Het ideale moment voor de najaarsbemesting: vanaf september

Het is belangrijk dat het gazon sterk de winter in gaat. Een sterk gazon is minder vatbaar voor ziekten en schimmels (denk aan sneeuwschimmel). September is ook een ideale tijd voor het doorzaaien van kale plekjes die ontstaan zijn door droogte in de zomer.


Doorzaaien van kale plekken in het gazon, hoe doe je dat?

  • We gebruiken Vivimus gazon in combinatie met Ecostyle Graszaad Herstel. Dit graszaad is snelkiemend, waardoor het wortelpakket lekker stevig wordt en de kale plekken binnen een week zijn opgevuld met vers gras.

  • We starten met het doorwerken van de bodem. Maak de kale bodem los en strooi ongeveer een halve centimeter Vivimus Gazon op de kale plekken.

  • Dan starten we met inzaaien. Doe dat even flink.

  • Afdekken: over het zaad strooien we nogmaals een dun laagje Vivimus Gazon. Tot slot: even aandrukken, zodat het graszaad goed vast ligt.


DCM Vivimus Gazon

Voorafgaand aan de aanleg van graszoden of tijdens de inzaai van graszaad.



Ecostyle Gazon-AZ

Geschikt voor de eerste, tweede en derde bemesting



Ecostyle AZ-Kalk

Tegen mosvorming en een goede PH-waarde



Ecostyle Bloedmeel Tegen klaver in het gazon



Tip

Poot her en der bloembollen in het gazon, daar heb je in het vroege voorjaar extra plezier van. De voorjaarsbollen zijn verkrijgbaar vanaf augustus en kunnen zolang het niet vriest gewoon worden gepoot.





We hopen natuurlijk dat je deze gids als een handleiding gebruikt om het tuinieren wat gemakkelijker te maken! Je kunt namelijk heel veel dingen in de tuin zelf doen! Soms worden dingen te complex, te specialistisch. Op zo'n moment heb je professionele ondersteuning nodig. Heb je vragen over het voeden en snoeien van je planten, struiken of bomen, neem dan altijd even contact op met één van onze specialisten, we staan elke dag voor je klaar om je vragen te beantwoorden.






 

Boek één van onze vrijblijvende advies-afspraken of een tuinconsult



 

Tuincentrum Sterk — Tuincentrum Gorinchem - Arkel


Een uniek tuincentrum met wel 1000+ plantsoorten en variëteiten, een deskundig team dat op het tuincentrum én in de tuin voor je klaar staat.


We zijn tuinontwerpers en hoveniers mét een tuincentrum. Met ruim 30 jaar ervaring in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen hebben we alle kennis in huis om aan je groenvragen te voldoen. Ons team bestaat uit hoveniers, bloemisten en tuinontwerpers die elke ochtend hun bed uitkomen om je te voorzien van een goede dosis groen-, plant-, en tuininspiratie.

Onze missie is het delen van onze kennis zodat jij — elke keer dat je ons tuincentrum hebt bezocht — een beetje wijzer bent geworden over jouw tuin en de planten die daarin groeien en bloeien. In ons blog schrijven we over slimme en mooie plantcombinaties, onze favoriete planten en geven we handige tips en tricks voor het onderhouden van je tuin.

 











Comments


bottom of page