De maand juli brengt volop zon en warmte, wat je tuin in volle bloei zet. Het is een drukke maand voor tuinieren, met veel aandacht voor onderhoud en zorg. Dit zijn dé essentiële tuin to-do's in juli!
De vakantieperiode is in aantocht! Tijd om je lekker terug te trekken in de tuin, het terras of je balkonnetje. Maak je tuin vakantieproof met mooie planten, vrolijke bloeiers en verkoelende bomen & struiken.
1. Watermanagement
In juli is water essentieel, vooral tijdens droge periodes:
Regelmatig water geven: Geef je planten diep en regelmatig water om de wortels diep in de grond te stimuleren.
Regenwateropvang: Gebruik opgevangen regenwater uit een regenton om je tuin water te geven. Dit is milieuvriendelijk en bespaart drinkwater.
Bodembedekking: Plant bodembedekkers aan die vrolijk bloeien. Ze zullen de afwatering verbeteren, ze voorkomen dat de toplaag van de bodem verschraalt. Ga voor bijvoorbeeld een combinatie van verschillende bodembedekkers met afwisselende bloeiperiodes. Kijk naar kleuren die goed zouden passen in je tuin. Wil je advies over welke bodembedekkers het beste in je tuin zullen gedijen? Laat je adviseren door onze experts!
2. Zomersnoei
Zomersnoei helpt om je planten gezond te houden en de groei te bevorderen:
Snoeien van uitgebloeide bloemen: Verwijder dode bloemen om nieuwe groei en bloei te stimuleren. Dit kun je doen bij eenjarige planten, kuipplanten. Vaste planten als Salvia nemerosa, Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) en Ooievaarsbek (Geranium) die over hun hoogtepunt heen zijn, kun je terugknippen tot zo'n 5 cm boven de grond. De plant zal opnieuw gaan uitlopen én opnieuw bloeien: extra lang plezier van je vaste planten.
Verwijderen van waterloten: Knip verticale scheuten weg van fruitbomen die energie van de plant wegnemen en de luchtcirculatie belemmeren.
3. Bemesting
Voor een weelderige en gezonde tuin is bemesting belangrijk:
Organische meststoffen: Gebruik compost of andere organische meststoffen om de bodem te voeden zonder schadelijke chemicaliën. De organische meststof in korrel-vorm breekt langzaam af en geeft de planten langdurige voeding.
Vloeibare mest: Geef je planten een boost met vloeibare meststoffen om hun groei te stimuleren. Dit is vooral voor kuipen en potten erg handig, gezien je de meststof mengt met het gietwater. TIP: Nieuwe planten in je potten? Wij helpen je op weg. Maak gebruik van onze inplantservice. Neem potten en bakken mee en wij planten voor je in. Dan hoef je thuis geen rommel te maken!
4. Onkruidbeheer
Onkruid kan snel uit de hand lopen in de zomer:
Handmatig wieden: Verwijder onkruid regelmatig met de hand om chemische bestrijdingsmiddelen te vermijden.
5. Plagen en Ziekten
Houd je tuin gezond door plagen en ziekten te beheersen:
Natuurlijke vijanden: Bevorder de aanwezigheid van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Bestel bij onze balie Natuurlijke Vijanden die middels brievenbuspost bij je thuis worden bezorgd.
Inventarisatie: Controleer de conditie van de tuin regelmatig.
6. Ondersteuning van Gewassen
Zorg ervoor dat je gewassen goed ondersteund worden:
Ondersteunen van zware takken: Gebruik stokken of gaas om zware takken te ondersteunen en breken te voorkomen. Ook zijn de items van Peacock perfect om planten te ondersteunen, strakkere borderranden te creeeren en planten het podium te geven dat ze verdienen!
Tomaten en bonen: Bind je tomaten- en bonenplanten op om ze rechtop te houden en de groei te bevorderen.
7. Oogsten
In juli kun je beginnen met het oogsten van veel gewassen:
Regelmatig oogsten: Pluk rijpe vruchten en groenten regelmatig om de plant te ontlasten en nieuwe groei te bevorderen.
Bewaren en delen: Deel je overvloedige oogst met buren of maak ze in voor later gebruik!
8. Bodemverbetering
Een gezonde bodem is de basis van een duurzame tuin:
Composteren: Voeg organisch materiaal toe aan je composthoop om de bodemstructuur en het microbiële leven te verbeteren. Dit zal de bodemconditie versterken.
Bodemtesten: Test de pH-waarde en voedingsstoffen van je bodem om te weten wat je planten nodig hebben.
9. Inventarisatie van je beplantingsplan
Kijk naar je beplantingsplan. Welke combinaties van kleuren en vormen doen het goed en wat vind je minder geslaagd (en waarom?)
Optimaliseer: De hete dagen worden vaak gevolgd door koelere avonden. Een perfect moment om met een notitieboekje de tuin in te lopen, je gedachten te noteren en wat schetsjes te maken. Heb je vragen of wil je advies? We geven je graag advies over plantcombinaties en stellen zelfs volledige ontwerpen en beplantingsplannen voor je samen. Kom gerust langs, onze experts staar klaar!
Droogbloemen
De bloemen van veel vaste planten drogen mooi in. De bloemen van bijvoorbeeld de Limonium zijn fantastisch om als droogbloemen in te zetten. Eenmaal gesnoeid, laat je ze drogen op een luchtige plaats (vermijd zonlicht, anders verbleken de kleuren). (Hieronder op de foto: Limonium die net is gesnoeid, hang op z'n kop en laat indrogen.)
Al met al:
Met deze tuin to-do's in juli zorg je ervoor dat je tuin gezond, duurzaam en productief blijft. Door efficiënt water te geven, organisch te bemesten en natuurlijke methoden voor onkruid- en plaagbeheer toe te passen, draag je bij aan een gezonde tuin die optimaal groeit en bloeit! Heel veel tuinierplezier!
Comments