top of page

Oktober - tuinkalender

Verschillende Heuchera (Purperklokje) soorten. Beeld: mooiwatplantendoen.nl.De laatste zomerkleuren, mooie najaarskleuren én frisse, nieuwe planten


Het najaar biedt de perfecte gelegenheid om van de laatste zomerkleuren te genieten en tegelijkertijd je tuin voor te bereiden op de winter en het aankomende voorjaar. Dit seizoen is ideaal om voorjaarsbloeiende bollen zoals tulpen, narcissen en krokussen te planten, zodat ze stevige wortels kunnen ontwikkelen voordat de winter aanbreekt en in het voorjaar kunnen bloeien.


Bovendien is deze tijd van het najaar een gunstige tijd om nieuwe planten te introduceren, omdat de nog warme grond wortelgroei bevordert. Ook kun je bestaande planten verplaatsen of splitsen om je tuin nog mooier en rijker te maken. Grijp deze kans en breng wat groen in je najaarstuin! Met deze handige check-list helpen we je op weg.

 


Wat behandelen we in deze post?


 


Oktober: de 5 grote voordelen van tuinieren in oktober.
Het najaar is meer dan alleen een seizoen van vallende bladeren en koeler weer. Het is een tijd van mogelijkheden voor alle enthousiaste tuiniers. Hier zijn dé 5 voordelen van tuinieren in het najaar:


1. Perfecte plantperiode: Het najaar is het ideale moment om nieuwe planten in je tuin te introduceren. De bodem is nog warm van de zomerzon en biedt de perfecte omstandigheden voor wortelgroei. Dit betekent dat je planten een sterke start kunnen maken en in het voorjaar prachtig kunnen bloeien.


2. Rustige tuinprojecten: Terwijl de zomerse drukte buiten de deur afneemt, heb je meer tijd en ruimte om aan grotere tuinprojecten te werken. Of het nu gaat om het aanleggen van nieuwe borders, het bouwen van verhoogde bedden of het planten van bomen, het najaar biedt een welkome adempauze voor ambitieuze projecten.


3. Geen hitte-stress: In tegenstelling tot de zomer hoef je je geen zorgen te maken over hitte stress voor jou en je planten. Het milde weer maakt tuinieren comfortabeler en je planten zullen minder snel uitdrogen.


4. Voorbereiding op de winter: Het najaar is de tijd om je tuin voor te bereiden op de winter. Door hagen te snoeien, bloembollen te planten en vorstgevoelige planten te beschermen, zorg je ervoor dat je tuin gezond de koude maanden ingaat.


5. Herfstkleuren: Geniet van de prachtige herfstkleuren in je tuin. Herfstbloeiende planten en bomen toveren je buitenruimte om tot een kleurrijk en stijlvol geheel dat je niet wilt missen.


 

Tuinonderhoud in oktober


Het najaar is in volle gang en je tuin heeft nog steeds aandacht nodig. In oktober kun je de basis leggen voor een gezonde en weelderige tuin in het komende jaar. We hebben een praktische checklist samengesteld om je te helpen bij het onderhouden en verzorgen van je tuin.

Snoei


 • Bloeiende struiken en bomen: Controleer of er bloeiende struiken en bomen zijn die na de zomermaanden hun bloemen hebben verloren. Snoei ze terug om de groei te stimuleren en de vorm te behouden.

 • Snoeiwerkzaamheden: Knip uitgebloeide bloemen en dode takken af om de tuin opgeruimd te houden en de groei te stimuleren.

 • Rozen: Snoei rozenstruiken verwijder dode takken en snoei de toppen van de rozen nog een keer. Dit bevordert nieuwe groei in het voorjaar.


Bemesting en bodemverzorging


 • Bemesting: Voeg organische meststoffen toe aan de grond en potten om voedingsstoffen aan te vullen.

 • Mulchen: Breng een laag kastanjesnippers, sierschors of compost aan rond planten en bomen om de bodemvochtigheid te behouden en onkruidgroei te verminderen. Tip: laat eens wat blad liggen tussen de planten en strooi daar wat compost bovenop. Dit heeft hetzelfde effect.

 • Herfstplanten: Vervang zomerbloeiers in potten en bakken door herfstplanten zoals Anemone, heide en asters voor kleurrijke accenten.

 • Drainage: Zorg ervoor dat de potten goede drainage hebben om wateroverlast te voorkomen. Gebruik hydrokorrels onderin de pot!


Gazon onderhoud

 • Laatste maaien: Maai je gazon een laatste keer voordat de winter begint. Stel de maaihoogte iets hoger in dan normaal.

 • Verticuteren: Indien nodig, verticuteer het gazon om mos en dood gras te verwijderen.

 • Zaai kale of versleten plekken nu in.

 • Hark de bladeren regelmatig van het gazon (zodat het gras fotosynthese kan blijven bedrijven en mooi groen blijft).

 • De afgevallen bladeren kunnen rechtkomen op de composthoop of gebruik ze in de border, als afdekmateriaal voor vorstgevoelige planten.

 • Strooi kalk op het gazon: dit maakt de bodem minder zuur, stimuleert de groei van het gras én remt de groei van het mos. Mos groeit op zuurdere bodem, door regenwater wordt de bodem zuurder.


Onderhoud van hagen

 • Snoei hagen: Oktober is een ideale tijd om hagen te snoeien voordat de winter aanbreekt. Zorg voor een strakke vorm.

 • Bemest hagen: Geef hagen een lichte bemesting om hun gezondheid te bevorderen.


Schoonmaken

 • Tuinpaden en terrassen: Verwijder bladeren en ander afval van tuinpaden en terrassen om slipgevaar te voorkomen.

 • Vijveronderhoud: Reinig de vijver en verwijder bladeren en ander afval om te voorkomen dat het water vervuilt.


 

Inplant in oktober


De herfst is een goede tijd om in te planten én te verplanten. Dit heeft te maken met de temperatuur van de bodem en de aanwezigheid van water. De bodem is relatief warm en de wortels kunnen zich nu goed ontwikkelen, zo kunnen ze volgend jaar zich eerder focussen op de groei en bloei. Plant je nu in, dan heb je een vliegende start in het voorjaar.

Herfstbloemen en bloembollen


 • Plant herfstbloeiers zoals herfstasters, anemones en violen om kleur toe te voegen aan de tuin.

 • Nu aanpoten: straks genieten! Plant voorjaarsbloembollen zoals tulpen en Narcissen voor vroege lentebloei.

 • Inheemse planten en bloemenzaden: overweeg het aanplanten van inheemse planten om de biodiversiteit in de tuin te bevorderen en lokale dieren aan te trekken. De inheemse zaden vindt je in ons tuincentrum!

 • Bomen en struiken: september is een goede maand voor de aanplant van bomen, hagen en struiken. In ons plancentrum in Arkel, bij Gorinchem hebben we een breed aanbod planten en bomen, waaronder herfstbloeiers, sierstruiken en voorjaarsbloembollen. Dit opent de deur naar talloze creatieve mogelijkheden voor je tuin, altijd voorzien van goed advies.

 • Combineer mooie planten in potten en bakken op het terras of balkon. Kom ook voor styling van je balkon, tuin of terras naar het tuincentrum, waar we je geheel vrijblijvend voorzien van advies. Wil je dat we het komen inplanten op locatie? Geen probleem!


Tips bij de aanplant

 • Zorg voor een goede bodemstructuur: lucht, voeding en hummus zijn de kernwoorden voor een geslaagde aanplant! Met Vivimus Universeel, een organische bodemverbeteraar, verbeter je de bodem in een handomdraai. De structuur van deze grond is kruimelig en luchtig waardoor de bodem voedingsstoffen en water beter vasthoudt en de wortels van je planten optimaal kunnen wortelen. Vivimus is verrijkt met organisch bodemleven en micro-organismen, wat nog meer leven in de bodem aantrekt. Wij, als tuinontwerpers & hoveniers, zweren hierbij.

 • Het najaar is de perfecte tijd voor aanplant van je droomtuin. Wil je aan de slag, maar heb je hulp nodig bij het samenstellen van de beplanting? Kom langs en plant dezelfde dag nog in! Dagelijks zetten we beplantingsplannen uit, geven we tips voor de inplant en informeren we over het onderhoud. Dat is gewoon service hoor! Uiteraard houden we rekening met alle belangrijke factoren die van invloed zijn op een gezonde ontwikkeling van de tuin.

 • Wil je vergroenen, of een geveltuintje aanleggen, dan is oktober de maand!


 

Tuinieren is vooruitkijken: wat staat er op de planning?


Planning

 • Winterbescherming: Denk na over welke planten extra bescherming nodig hebben tijdens de winter en bereid je voor op mogelijke vorst. Schaf alvast hoezen en vliesdoek aan voor het geval dat de koude nachten eerder komen dan je denkt.

 • Voorjaarsplanning: Begin met het plannen van nieuwe aanplant en tuinprojecten voor het komende voorjaar. Maak een lijst van gewenste planten en benodigde materialen.

 • Voorjaarsbollen bestellen: Bestel voorjaarsbloeiende bollen bij je lokale tuincentrum of online om ervoor te zorgen dat je ze op tijd hebt om te planten.

 • Herfstbloemen kopen: Koop herfstbloeiende planten om je tuin op te fleuren tijdens het najaar.


 


Beplantingsplan samenstellen? Dit zijn dé 3 dingen die je meeneemt


Elke dag zetten we beplantingsplannen uit. We houden daarin rekening met alle factoren, inspireren je met mooie plantcombinaties. Kom naar ons tuincentrum in Gorcum-Arkel en plant dezelfde dag nog in!


 1. maten van de border en/of bakken

 2. situatiefoto's van je tuin/terras/balkon

 3. een bodemmonster (zakje of bakje met wat aarde)

Geen afspraak nodig. Wil je toch een moment reserveren? Boek dan eenvoudig een adviesafspraak
 

Conclusie


Met deze praktische checklist ben je klaar om je tuin te onderhouden en voor te bereiden op de winter. Oktober is de maand om de basis te leggen voor een gezonde en weelderige tuin in het komende jaar. Vergeet niet te genieten van de prachtige herfstkleuren in je tuin terwijl je aan het werk bent!

Heb je nog meer tuinadvies nodig? Laat het ons weten en we staan klaar om te helpen.Comments


bottom of page