top of page

Tuinieren door het jaar heen. Hoe doe je dat? Deze handige tuinkalender helpt je op weg.

Wat te doen in de tuin per maand? Jaarrond uitkijken op een mooie tuin hoeft geen uitdaging te zijn. Met dit handige overzicht wordt je wegwijs gemaakt in de basis van het tuinonderhoud, zodat je weet welke tuinklus je wanneer op kan pakken. Bespaar hoge onderhoudskosten en maak van tuinieren een nieuwe hobby!#1 Januari


Januari staat in het teken van voorbereiden en inspiratie opdoen. Met een schetsboek op de bank, je Pinterest account bij de hand en inspiratie opdoen voor een jaar in de tuin. In de tuin kun je aan de slag met het voorbereiden van de bodem en je gereedschap een onderhoudsbeurt geven.

Ga naar de checklist van januari


#2 Februari


In februari is het vaak een stuk kouder in januari. Meer zonuren en dus meer energie om naar buiten te vertrekken. Voer wat eenvoudige reparatiewerkzaamheden uit en houd planten bij kou, droogte en zon extra goed in de gaten.


Ga naar de checklist van februari


Tijd voor de eerste bemesting. Geef je gazon en planten een boost om goed te kunnen herstellen na een lange winter.

#3 Maart


Ken je dat gevoel van voorjaarskriebels? Het licht wordt anders, langere dagen, een aangenaam zonnetje, tsjirpende vogels en met een goede dosis groen thuiskomen. Lekker is dat.


Ga naar de checklist van maart#4 April


In april spenderen wij graag elke minuut buiten. Allerlei voorjaarsbloeiers stelen de show tegen de nog vaak grijze lucht en kale takken. En ook de geur van bloesem is echt fantastisch. Tip: zet wat potten met geurende bloeiers bij deuren en ramen zodat de zoete geuren tijdens het luchten je huis binnenkomen.


Ga naar de checklist van april#5 Mei


Het is mei. Na een lange dag op werk, binnen, op kantoor, zittend is het heerlijk om na het avond-eten nog even de tuin in te duiken en dan is het natuurlijk heel verleidelijk om de tuin in te duiken en allerlei 'onkruid' te verwijderen. Let er wel op dat je niet de nieuw uitlopende vaste planten uit de grond trekt. Ook leuk: laat eens wat 'onkruid' staan. Vaak is dat kruid namelijk best mooi en sta je te kijken van de leuke bloemetjes en de bestuivers, vlinders en bijen die erop af komen.


Ga naar de checklist van mei#6 Juni


Juni is eigenlijk onze favoriete tuinmaand. Die groene tuin van jou zorgt voor verkoeling tijdens een warme junimaand. Zorg daarbij dat de planten voldoende water krijgen. Tip: geef liever iets vaker wat minder, dan in één keer veel.


Ga naar de checklist van juni#7 Juli


De vakantieperiode is in aantocht. Tijd om je lekker terug te trekken in de tuin, het terras of je balkonnetje. Maak je tuin vakantieproof met mooie planten, vrolijke bloeiers en verkoelende struiken. Doe tussendoor wat leuke tuinklussen en maak het jezelf niet te moeilijk.


Ga naar de checklist van juli


Tijd voor de tweede bemesting. In de afgelopen maanden is de tuin misschien getransformeerd tot speelplek, kampeerplaats, of hang-out: de tuin en in het bijzonder het gazon wordt intensiever gebruikt. De uitbundige groei, bloei en vrucht-dracht kost planten veel energie en de voedingsstoffen in de bodem zijn afgenomen. In juli is het dus tijd voor de tweede bemesting.

#8 Augustus


De vakantieperiode is in aantocht. Tijd om je lekker terug te trekken in de tuin, het terras of je balkonnetje. Maak je tuin vakantieproof met mooie planten, vrolijke bloeiers en verkoelende struiken. Een échte inspiratie checklist.


Ga naar de checklist van augustus#9 September


September is een fantastische tuinmaand! Op zonnige nazomerdagen of frisse heldere ochtenden kun je aan de slag met onze handige tuintips voor september, geschreven zodat jij nog meer kan genieten van een mooie septembermaand in de tuin.


Ga naar de checklist van september#10 Oktober


Als de temperaturen zakken, valt de sapstroom van planten langzaam stil. Gelukkig duurt dat nog ongeveer 3 maanden en kun jij je nu nog helemaal uitleven in de tuin!


Ga naar de checklist van oktoberEen gezond wortelstelsel is van belang voor een goede weerstand van je plant. In het najaar is de bodem warm (van de zomer) en vochtig. Ideale omstandigheden voor het wortelstelsel van je planten om lekker sterk te worden dus. Ga nu voor de 3e bemesting om je planten goed de wintermaanden in te leiden.#10 November

Als de temperaturen zakken, valt de sapstroom van planten langzaam stil. Gelukkig duurt dat nog ongeveer 3 maanden en kun jij je nu nog helemaal uitleven in de tuin!


Ga naar de checklist van november
#11 December


Het is weer bijna december... en dat betekent tijd voor de tuinkalender. Vrieskou of harde regen, de feestdagen komen wel gelegen. Tijd voor wat warmte en gezelligheid. Aan het eind van de maand even lekker ontspannen na een jaar vol flinke tuin-arbeid.


Ga naar de checklist van december
Tot slot


We hopen dat je met deze tuinkalender een inkijk hebt gekregen in hoe je je tuin eenvoudig onderhouden kan houden, het hele jaar door. We horen graag welke tips je nog zou willen toevoegen én welke maand jouw favoriete tuinmaand is.Je kunt heel veel dingen in de tuin zelf doen maar soms zijn ze te complex, te specialistisch. Op zo'n heb je professionele ondersteuning nodig. Heb je vragen over het voeden en snoeien van je planten, struiken of bomen, neem dan altijd even contact op met één van onze specialisten, we staan elke dag voor je klaar om je vragen te beantwoorden.Boek één van onze vrijblijvende advies afspraken of een tuinconsult 


Tuincentrum Sterk — Tuincentrum Gorinchem - Arkel

Een uniek tuincentrum met wel 1000+ plantsoorten en variëteiten.


We zijn tuinontwerpers en hoveniers mét een tuincentrum. Met ruim 30 jaar ervaring in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen hebben we alle kennis in huis om aan je groenvragen te voldoen. Ons team bestaat uit hoveniers, bloemisten en tuinontwerpers die elke ochtend hun bed uitkomen om je te voorzien van een goede dosis groen-, plant-, en tuininspiratie.


Onze missie is het delen van onze kennis zodat jij — elke keer dat je ons tuincentrum hebt bezocht — een beetje wijzer bent geworden over jouw tuin en de planten die daarin groeien en bloeien. In ons blog schrijven we over slimme en mooie plantcombinaties, onze favoriete planten en geven we handige tips en tricks voor het onderhouden van je tuin.


Leuke weetjes

— Opgericht in 1990 door Wim en Corrie Sterk

— Voortgezet in 2020 door zoon Marc Sterk — Onze jarenlange ervaring met kwekers heeft gezorgd voor een doordachte en uitgebreide selectie van tuinplanten van vooraanstaande kwekers in Nederland met een goede prijs-kwaliteit verhouding

— We zijn aangesloten bij Vakgroep Wilde Weelde

— Het tuincentrum is gevestigd in Arkel, net buiten Gorinchem (mooiste vestingstad van Nederland). Vanuit Rotterdam, Dordrecht, Utrecht en Breda sta je binnen 3 kwartier de stoep! 

Comentarios


bottom of page